Re: daň podle § 9
já tedy nejsem daňař, ale pronajímám byt, ve smlouvě mám částku XY jako nájemné, dále částku ZZ jako zálohu na všechny služby, kterou zúčtovávám vždy na koci období a buď nájemník doplatí nebo mu něco vrátím. Daň mi vypočítává účetní jen z nájemného za rok, daní paušálem.
Třeba se Vám ozvě někdo odborník a více upřesní, toto je pouze moje zkušenost.
Energie lze evidovat mimo § 9 jen za předpokladu, že bude s nájemníkem přesně zúčtováno. Pokud se toto nepodaří splnit, je třeba energie zohlednit i v DP.
Problém nastává s "nájemným" družstvu, či SVJ. Obecně si s tím mnoho poplatníků "neláme hlavu", ale jde o potenciální zdroj doměrků. Ve skutečnosti často nejde o nájemné, ale o příspěvek do fondu oprav. Tento fond oprav však slouží i k investicím, často nebývá spotřebován v příslušném období. Vyžadujeme po pronajímatelích, aby si zajistili (či si sami zajišťujeme) od osob zajišťujících vedení účta té které nemovitosti, aby vyčíslili skutečnou částku na opravy a správu a částku TZ, která se vztahuje ke konkrétní nemovitosti. V případě, že jde o skutečné nájemné, není problém.
Nájem je třeba mít sjednaný zvlášť, to je v pořádku. Služby mohou být řešeny 2 způsoby:
1/ systém "nalej vylej" - co zaplatím dodavateli služeb, to vyberu od nájemníka (ne víc, ne míň) - nemusí se promítnout v daňovém přiznání
2/ pokud vyberete od nájemníka víc (např. paušální platba), je třeba uvést příjmy (a příslušné výdaje, pokud se neuplatňují % z příjmů) v daňovém přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.