Vlákno názorů k dotazu Hospoda-nákupy zboží? od ...) - Re: Hospoda-nákupy zboží? Předpokládám ,že vede DE . Nevím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2009 18:24

...) (neregistrovaný)

Re: Hospoda-nákupy zboží?
    Předpokládám ,že vede DE . Nevím jestli v PC nebo ručně.
    Osobně bych účtovala :
    1. nákup piva ..... 10000,-
    2. záloha na obaly 4000,-
    3. odečtená záloha obaly ... - 3000,-

pokud zúčtujete v celkové částce nevyšel by vám základ DPH , pokud jste plátce .

• 19. 1. 2009 11:02

Zuza (neregistrovaný)

Proč by nevyšel základ DPH? Na faktuře je rozepsán základ + DPH a pak zvlášť sudy s nulovou sazbou DPH
    Existují zřejmě dva názory:
    1) zaevidovat nákup piva - zboží - 10 tis. - jeden doklad
    2) zvlášť na další doklad zaevidovat sudy v částce 1000 Kč (rozdíl mezi nakoupenými a vrácenými sudy) - s nulovou sazbou DPH
    Toto se doporučuje aby se nezkresloval nákup zboží
    Já osobně vedu DE a používám účto Tichý - eviduji takovou fakturu na jeden doklad: pivo s 19% DPH a sudy s 0% DPH (tam dávám rozdíl mezi počtem sudů nakoupených a vrácených)
    Nevím jest-li jsem to napsal srozumitelně.
    Hezký den Jarda

• 21. 1. 2009 1:14

Markéta (neregistrovaný)

No podle mě je to špatně, protože obaly jsou daňově uznatelným nákladem i výdajem, takže musíte mít příjmový doklad na 3.000,- Kč a výdajový na 4.000,- Kč
    Protože pokud nejste plátce DPH tak ty obaly se započítavají do obratu a po překročení obratu 1mil se staváte platcem DPH, znám případ kdy obaly navýšily obrat za rok i o 200tisíc.
    Zdravím Markéta

• 28. 1. 2009 14:27

Zuza (neregistrovaný)

V případě, že není plátce DPH (u hospody je to dost divné) máte určitě pravdu pokud se obaly do obratu nepočítají.
    Jinak faktura od pivovaru uvádí nákup zboží + nákup sudů - počet sudů vrácených. Na konci je částka k zaplacení. Podle mě není potřeba obaly rozepisovat na výdajový a příjmový doklad. Na obaly stačí jeden z nich podle toho zda vyjdou obaly do plusu nebo mínusu.
    V nápově účto Tichý jsou uvedeny oba způsoby evidence tak jak jsem to popsal výše. Tak jak to popisujete vy, tak by faktura byla evidována ve třech dokladech. Myslím, že v DE je trochu zbytečné.
    Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).