Re: Pronájem bytu - příjem-skutečné výda
Pokud uplatníte výdaje paušálem, tak se do příjmů započítává cena bez záloh na služby, pokud jim tyto služby budete zúčtovávat. Pokud si uplatníte výdaj paušálem, nemůžete již uplatnit jiné výdaje.
Pokud uplatníte skutečné výdaje, nemůžete uplatnit služby, které jim následně budete zúčtovávat (např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou).
A pokud dostávám nájem za měsíc včetně záloh na el., topení, vodu, plyn a v nájemní smlouvě mám vyčleněné výše plateb za tyto služby? Mám výši záloh dle smlouvy odečíst a co mi zbyde je základ příjmů pro uplatnění výdajů 30%?
Pokud budu uplatňovat skutečné výdaje, tak zálohy na služby uplatním do výdajů a přeplatky dám do příjmů? Jde to?
Už to tu máte několikrát zodpovězené. Je to opravdu tak, že si dáte do příjmů jen částku za nájem bez platby za služby, pokud je vyúčtováváte. Je jedno, jestli pak vznikne přeplatek nebo nedoplatek. V závěru dostanete od nájemníka úplně stejné peníze jako zaplatíte za služby Vy. Tedy pokud opravdu nájemníkovi vyúčtuje za služby jen to, co jste zaplatil skutečně Vy, v opačném případě, by jste to musel samozřejmě do příjmů zahrnovat.
Je pak úplně jedno jestli uplatníte výdaje skutečné nebo %, příjmy zůstanou v obou případech stejné!!!!!!!!!!!!!!!
Já jen doplním : zkuste si propočíst skutečné výdaje i se zahrnutím odpisů, často to vychází kvůli dani lépe, jen je to pracnější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.