Re: kopie ŽL
To záleží na odběrateli, jestli na tom trvá a jestli jste se tak dohodli, jinak obecně tato povinnost není. Při uzavírání obchodních smluv nebo při započetí obchodních styků já doporučuji všem klientům si navzájem prokázat živ.oprávnění, u smluv je přiložit jako nedílnou součást smlouvy-nebo výpis z OR.
>>>Dobrý den, prosím Vás kdo víte když fakturuji
>>>odběrateli musím mít přiloženu kopii ŽL??Děkuji
>>
>>To záleží na odběrateli, jestli na tom trvá a jestli
>>jste se tak dohodli, jinak obecně tato povinnost
>>není.
>>Při uzavírání obchodních smluv nebo při započetí
>>obchodních styků já doporučuji všem klientům si
>>navzájem
>>prokázat živ.oprávnění, u smluv je přiložit jako
>>nedílnou součást smlouvy-nebo výpis z OR.
>
>Děkuji, jedná se mi o to když já fakturuji jestli si
>musím ukládat kopii ŽL nebo výpis mého odběratele.
neznám zák.,který by to ukládal za povinnost, to je pro Vás jakýsi doklad, že odběratel existuje, i když to si můžete průběžně ověřovat v OR nebo ŽR na netu.
A co
>jiné státy mimo EU je ta povinnost někde ze zákona?Moc
>děkuji
tak to už opravdu nemám tušení.
Zdůrazňuji- doporučuji, netvrdím, že je to povinnost. Důvodem jsou zkušenosti,bohužel negativní,kdy byly podepisovány smlouvy osobami, které nebyly oprávněny a s tím docházelo k problémům, takže je-li přiložen při uzavírání smlouvy aktuální výpis z OR, kde je uveden statutární orgán, je jasné, kdo je oprávněn podepsat, je jasné, kdo podepsal , zda to sedí a není třeba zpětně pak pracně dohledávat, kdo že to vlastně podepsal a jak to bylo s plnou mocí a pod.
Navíc ani IT není dokonalá a znám X případů, kdy nebyly změny zapsány včas,jak v OR tak v ŽR, a byl problém, že podepsal jiný atd.
Je to skutečně jen můj názor a doporučení, nikoho to nezavazuje ani mu to nic neukládá. Podle mne je to dobrá prevence proti lidem, kteří nepatří mezi ty solidní. Tolik k Vaší otázce.
Děkuji za vysvětlení. Je to trochu konzervativní postup, ale má jistě své místo.
Jinak si ale myslím, že údaje, které má v systému CzechPoint, či jiné místo, kde lze získat papírové výpisy z ŽR nebo OR, jsou shodné s tím, co je na webech www.rzp.cz a www.justice.cz - údaje jsou snad získávany on-line ze stejné databáze (?).
Překvapilo by mě, kdyby třeba výpis získaný od úředníka ŽÚ a z internetu se lišil.
>>>Je to skutečně jen můj názor a doporučení, nikoho to
>>nezavazuje ani mu to nic neukládá. Podle mne je to
>>dobrá prevence proti lidem, kteří nepatří mezi ty
>>solidní.
>>Tolik k Vaší otázce.
>
>Děkuji za vysvětlení. Je to trochu konzervativní
>postup, ale má jistě své místo.
Vychází opravdu ze skutečných problémů.
>
>Jinak si ale myslím, že údaje, které má v systému
>CzechPoint, či jiné místo, kde lze získat papírové výpisy
>z ŽR nebo OR, jsou shodné s tím, co je na webech
>www.rzp.cz a www.justice.cz - údaje jsou snad získávany
>on-line ze stejné databáze (?).
S tím souhlasím
>
>Překvapilo by mě, kdyby třeba výpis získaný od
>úředníka ŽÚ a z internetu se lišil.
Bohužel jsem se s tím skutečně setkal, ale rozdíl vznikl tím, že nebyly nové nebo aktualizované údaje do registru zadány okamžitě a proto byly různé.(lidský faktor).- Vzhledem ke stálému zkvalitňování systémů by to snad mělo vymizet a všechny registry byly měly být aktualizovány on-line a ihned a souběžně.Doufám, že to tak bude.
Na druhou stranu např. kamarád truhlář, ten má nářadí,ale ne počítač, když mu řeknu,že si má ověřit,kdo po něm chce udělat nábytek,kouká jako vyvoraná myš, o smlouvě na zhotovení věci v životě neslyšel, pak se zjistí, že dělá nábytek pro s.r.o., že si to s ním objednal někdo z rodiny majitele s.r.o., kdo není vůbec zmocněn jednat a výsledek- chudák truhlář mi brečí na rameni, že mu dluží 30000.- a neví,jak je z nich dostat. Není to jednoduché,ale musíme věřit a doufat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.