Re: vyřazení neodepsaného majetku
no na to se právě ptám? mě program počítá odpisy daňové 1x v prosinci a 12 x účetní.
na konci roku vyčíslím rozdíl účetních a daňových odpisů.Daňový odpis je větší a tak tento rozdíl uvádím do řádku 150.
přestane se odepisovat daňově?když se přestane odepisovat účetně? nerozumím tomu.mohly byste mi vysvětlit?
za prvé mě zaujalo?musím mít fakturu že jsem zlikvidovala majetek?
a za druhé řeším otázku daňové výhodnosti.pokud ten majetek jen vyřadím z provozu ale bude mi ležet někde ve skladu a budu ho jen odepisovat je to pro mě vyhodnější než když ho vyřadím z majetku?pokud vím,že si zmenším odvod daní ..tak je lepší ho vyřadit ne?
Romana myslela fakturu za prodej.
A k tomu druhému - chápu, že pokud se majetek bude někde válet, aniž byste ho používali a pouze odepisovali, budete ho radši chtít vyřadit z majetku. Jenže ho nemůžete jen tak z toho majetku vyřadit. Buď ho prodáte, nebo zlikvidujete (škodu neberu v úvahu). Když ho tedy zlikvidujete a nenecháte na skladě, je to pro vás letos daňově výhodnější. Uplatníte do nákladů zůstatkovou cenu. Kdybyste ho nechali na skladě a jen odepisovali, pak se ta zůstatková cena promítne pomocí odpisů do dalších let. Takže pokud letos potřebujete zvýšit náklady, je lepší jej zlikvidovat. Ale k tomu musíte mít důvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.