Vlákno názorů k dotazu Vyloučené doby od 1.1.2009 od xy5 - Re: Vyloučené doby od 1.1.2009 dle informací, které mám...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2009 15:16

xy5

Re: Vyloučené doby od 1.1.2009
    dle informací, které mám (doufám, že to potvrdí i jiní, ráda bych si to ověřila i zde, že mám informace správné) se do vyloučených dob nepočítá neplacené volno - to, o které zaměstnanec žádá zam-tele(např. žena po rodič. dovolené požádá zam-tele, aby mohla pečovat o dítě, např. do jeho 4 let. Zam-ec již nemá nárok na dovolenou, tak požádá zam-tele o neplacené volno.) Tak toto neplac. volno se nepočítá do vyloučených dob. V tom je změna proti r. 2008.
    Nadále zůstává, že neomluvená absence není ve vyloučených dobách.
    Nadále zůstává ve vyl. dobách kal. dny nemoci, OČR (i ty, které jsou neplacené), nově budou dny náhrady mzdy za nemoc (za těch max. 14 KD), zůstává PPM, rodič. dovolená max. do 3 let dítěte, volno dle NV - lékař, svatba, stěhování apod.

• 24. 1. 2009 15:47

xy5

Re: Vyloučené doby od 1.1.2009-oprava
    >>Prosím, jaké jsou změny ve vyloučených dobách od
    >>1.1.2009? děkuji. Ve mzdové účetní 2009 je uvedeno?
    >>ještě
    >>ji bohužel nemám.díky
    >
    >dle informací, které mám (doufám, že to potvrdí i
    >jiní, ráda bych si to ověřila i zde, že mám informace
    >správné) se do vyloučených dob nepočítá neplacené volno -
    >to, o které zaměstnanec žádá zam-tele(např. žena po
    >rodič. dovolené požádá zam-tele, aby mohla pečovat o
    >dítě, např. do jeho 4 let. Zam-ec již nemá nárok na
    >dovolenou, tak požádá zam-tele o neplacené volno.) Tak toto
    >neplac. volno se nepočítá do vyloučených dob. V tom je
    >změna proti r. 2008.
    >Nadále zůstává, že neomluvená absence není ve
    >vyloučených dobách.
    >Nadále zůstává ve vyl. dobách kal. dny nemoci, OČR (i
    >ty, které jsou neplacené), nově budou dny náhrady mzdy
    >za nemoc (za těch max. 14 KD), zůstává PPM, rodič.
    >dovolená max. do 3 let dítěte, volno dle NV - lékař,
    >svatba, stěhování apod.

omlouvám se, věta volno dle NV - lékař, svatba, stěhování apod. tam vůbec nemá být

>

• 24. 1. 2009 16:22

aves (neregistrovaný)

děkuji paní xy5 vyčerpávající :-)))

• 24. 1. 2009 23:29

xy5

p. aves, prosím, já stále přemýšlím nad tím neplaceným volnem, protože v lednu nemám nikoho nemocného, kdo by měl neplacené volno v loňském roce, tak nemohu odkontrolovat, jak to budu mít vyjeté na Potvrzení k žádosti o...., která je povinná k dodané neschopence pro OSSZ
    i na OSSZ mi říkali, že neplacené volno se nově nedává do vyloučených dob, ale protože to u někoho může dělat velký rozdíl v DVZ (při dlouhodobém čerpání neplac. volna), prosím, raději si to ještě ověřte u své OSSZ, aby to bylo opravdu tak
    myslela jsem, že to zde někdo potvrdí nebo vyvrátí, tak bych nerada říkala nesmysly a uvedla někoho v omyl
    ty nové neschopenky nám všem ještě asi dají zabrat

• 25. 1. 2009 9:32

aves (neregistrovaný)

Vám to potvrzení k žádosti o...vyjíždí z PC? to je super !!! My také nemáme nikoho s neplaceným volnem, to už musí být, je to spíše vyjímka.
    dobře, zeptám se, v Mzdové účetní 2009 příklady na ELDP nejsou? objednala jsem si ji,ale ještě mi nepřišla.kouknu ještě do metodických pokynů pro rok 2009 jestli tam bych něco nezjistila.momentálně mám ošetřovné na obě dvě děti,takže to je radost.později si to ověřím.děkuji moc

• 25. 1. 2009 11:28

xy5

ano, mám to štěstí, že z programu mi vyjíždí i Příloha k žádosti o...
    Abecedu MÚ pro r. 2009 jsem si objednala, ale zatím ji nemám, také na ni netrpělivě čekám, protože je to tam vše přehledně i s odkazy popsáno

• 25. 1. 2009 16:55

aves (neregistrovaný)

tak jsem procházela ty metodické pokyny pro vyplňování ELDP pro rok 2009 a tam se ta doba neplaceného volna nevykazuje ve sloupci DNY a ve vyloučených dobách není NV vykázáno v případě, že se jedná o neplacené volno po část měsíce,kdy má za-nec po část měsíce jak příjem,tak NV (např. se jedná o NV za týden) v případě neplac.volna za celý měsíc,tam příklad nebyl,tak počkáme na Mzdovou účetní 2009. nevím,kde jinde by se to dalo zjistit.když budete něco vědět,tak se ozvěte.děkuji Andrea

• 25. 1. 2009 17:44

xy5

paní aves, já se omlouvám, ale já jsem se domnívala, že chcete poradit vyloučené doby pro účely vyplnění tiskopisu, který se musí přikládat na OSSZ pro výpočet nemocenských dávek, ošetřovného apod. (to, co spadá do kolonky vyloučené doby v tisk. Příloha k žádosti o...)
    na toto jsem odpovídala, tam by (snad) měl být rozdíl proti loňskému roku v tom neplaceném volnu (jenže já už začínám být z těch všech změn tak zblblá, že o tom začínám pochybovat, až to budu potřebovat, tak si to musím ještě znovu ověřit na OSSZ. Už jsem se jich sice na to jednou ptala, i na školení o tom mluvili, ale prostě se mi to nějak nezdá.)
    jak se budou vyplňovat listy ELDP, na to jsem vůbec neodpovídala, nyní budu vyplňovat ELDP za r. 2008 a pak teprve budu zjišťovat změny, které jsou pro r. 2009 (vím, že je nový tiskopis a měl by se uvádět nový VS, ale až pro r. 2009)
    doufám, že Abeceda mzdové účetní do konce ledna vyjde

• 25. 1. 2009 20:22

aves (neregistrovaný)

jo,tak to jsme mluvili každá o něčem jiném.
    tak to já tedy nevím,vy jste ty vyloučené doby nějak hledala v PC? mě například sám PC vypočte a určí (např.) rozhodné období pro nemoc.ty vyloučené doby se dají zjistit ještě jinak? já jsem to ještě právě nikdy nikde nehledala.spoléhala jsem na program, a jen jsem si odkontrolovala RO od - do.jinak my jsme firma pouze o chlapech,takže ani PPM nemám. vycházím z údajů z mzdového listu tam je OČR, nemoc, neplacené volno...atd.No a když vám ta příloha k žádosti vyjede z PC sama,tak tam to neplacené také musí být snad zahrnuto? na to ten program asi bude uzpůsobený ne?

• 26. 1. 2009 7:48

katka (neregistrovaný)

Dobré ráno,
    právě hledám odpověď, zda se neplacené volno uvádí do vyloučených dob v Příloze k žádosti o nemocenské. Program mi Přílohu tiskne a neplacené volno tam uvádí, dle § 18, odst. 8 zákona o NP jsem pochopila, že NV se v příloze do vyloučených dob uvádí. Chápu to, prosím, správně? Díky :-)

• 26. 1. 2009 10:02

Anna (neregistrovaný)

Do vyloučených dob můžete zahrnout jen neplacené dny, které jste povinni poskytnout volno. Tedy například neplacené dny ošetřování, rodičovské dovolené apod. Neplacené volno, poskytnuté na žádost zaměstnance ne.

• 26. 1. 2009 17:53

aves (neregistrovaný)

měla jste pravdu paní xy5 :-) ale vysvětlete mi proč se to neuvádí v tom přehledu k žádosti o...a uvádí se neplac.volno na ELDP? to tedy nechápu.Proč paní Anno říkáte neplacené dny ošetřování? to jako,že je neplatí za-tel ale OSSZ? díky.

• 26. 1. 2009 17:53

aves (neregistrovaný)

>>>Dobré ráno,
    >>>právě hledám odpověď, zda se neplacené volno uvádí do
    >>>vyloučených dob v Příloze k žádosti o nemocenské.
    >>>Program mi Přílohu tiskne a neplacené volno tam
    >>>uvádí,
    >>>dle
    >>>§ 18, odst. 8 zákona o NP jsem pochopila, že NV se v
    >>>příloze do vyloučených dob uvádí. Chápu to, prosím,
    >>>správně? Díky :-)
    >>***
    >>Do vyloučených dob můžete zahrnout jen neplacené dny,
    >>které jste povinni poskytnout volno. Tedy například
    >>neplacené dny ošetřování, rodičovské dovolené apod.
    >>Neplacené volno, poskytnuté na žádost zaměstnance ne.
    >
    >měla jste pravdu paní xy5 :-) ale vysvětlete mi proč
    >se to neuvádí v tom přehledu k žádosti o...a uvádí se
    >neplac.volno na ELDP? to tedy nechápu.Proč paní Anno
    >říkáte neplacené dny ošetřování? to jako,že je neplatí
    >za-tel ale OSSZ? díky..

• 26. 1. 2009 19:42

xy5

no, asi opravdu s tím neplaceným volnem, o které požádal zam-ec (co se týká Přílohy k žádosti o....) mám pravdu, že se do vyl. dob neuvádí, ale to znamená, že když někdo bude mít třeba půl roku neplacené volno, RO je celý rok, tak, pokud čerpal jenom to neplacené volno, jinak nebyl nemocný, tak výdělek za půl roku budu dělit 365, resp. 366 v přestupném roce, místo třeba 180 KD! No to je rozdíl v DVZ hrozně veliký proti loňsku, když se neplac. volno odečítalo. Proto mě to tak hrozí, protože mám za dobu praxe zafixováno, že neplac. volno jde do vyl. dob. Raději doporučuji, kdo to takto má, ověřit na OSSZ. Tady si myslím, že může být strašně moc přeplatků. Proč to tak udělali, to opravdu nevím, možná, aby byly menší výdaje na nemocenských dávkách, možná ,aby byly zmatky a byly přeplatky, které budou po zam-teli požadovat. Opravdu nevím.
    Co se týká ELDP (nevím, jak je to v r. 2009 - to jsem raději ještě nestudovala, už takhle se mi zdá, že se mi to motá). Ale v r. 2008 se celoměsíční neplac. volno křížkovalo a odečítalo se z dnů (ale to musím vždycky raději ověřit v materiálech,jak to opravdu má být, abych to měla správně). Je to v metodických pokynech, které jsou na www.cssz.cz
    p. Anna pravděpodobně myslela to ošetřování (nyní ošetřovné), které je vystaveno na více než 9KD, resp. na více než 16 KD u samoživitelky,ale platí se jen dle zákona, ostatní KD jsou evidované, ale neplacené, ale odečítají se všechny KD (tedy se píší do vyl. dob do Přílohy k žádosti o...), tedy i ty neplacené (a je jedno, zda bylo placeno přes zam-tele nebo přímo OSSZ)
    proto je velmi nutné rozlišovat rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte a poté neplacené volno, které někteří zam-telé umožňují čerpat do 4 let dítěte (tam bude právě ten velikánský rozdíl ve vyloučených dobách při vyplňování Přílohy žádosti o...), pokud žena po takovémto volnu nastoupí, začne opět pracovat a přinese neschopenku, ošetřovné apod.

• 26. 1. 2009 21:39

aves (neregistrovaný)

já jsem se nikdy nesetkala s tím,že by měl někdo vůbec třeba týden neplacené volno a ani po mateřské do věku 4 let dítěte.já sama jsem musela do 3 let nastoupit, protože mi firma odmítla do 4 let podržet místo.
    v roce 2008 je na ELDP neplacené volno celý měsíc vykřížkováno,ve vyloučených dobách se neuvádí a v řádku DNY se neplac.volno odečítá.takhle to bylo do konce r.2008
    v metodických pokynech pro rok 2009 je neplacené volno na ELDP vykřížkováno v případě,že se to týká celého měsíce.pokud by tam byl v části příjem nebo odměna,tak vykřížkováno není. ale ve vyloučených dobách se neplacené volno neuvádí na ELDP.v řádku DNY se počet dní NV neuvádí.takže je to stejné.
    paní xy5, jak je řešeno v případě,že přečerpáte 9 dní (16 u samoživ.) to ošetřovné? to požádáte právě o to neplacené? je rozdíl mezi ošetřovným v rámci 9 nebo 16 dní a pak PO 9 a 16 dnech? to se na ELDP vykazuje jinak? to tedy nechápu jak se o tom zmiňujete výše.Když říkáte,že do přílohy k žádosti o...se NV neuvádí,tak by se to mělo ale shodovat s ELDP ne? tam se to NV také ve vyloučených dobách nevykazuje a ani v roce 2008 nevykazovalo,podle toho co jsem se dívala.kdyžtak se mrkněte do těch metodických pokynů.já nerozumím tomu jak výše uvádíte,že se NV uvádělo ve vylouč.dobách? a ani to,o tom RO jak to dělíte?

• 27. 1. 2009 14:08

xy5

>>
    >j
    dle Zákoníku práce je možné neplac. volno poskytnout - a to se nyní promítne do DVZ
    dnes mi přišla Abeceda MÚ na r. 2009 - je tam perfektně popsáno, co se NOVĚ započítává a nezapočítává do vyl. dob (pro Přílohu k žádosti o...) včetně příkladů

>v metodických pokynech pro rok 2009 je neplacené volno
    >na ELDP vykřížkováno v případě,že se to týká celého
    >měsíce.pokud by tam byl v části příjem nebo odměna,tak
    >vykřížkováno není. ale ve vyloučených dobách se
    >neplacené volno neuvádí na ELDP.v řádku DNY se počet dní NV
    >neuvádí.takže je to stejné.
    >paní xy5, jak je řešeno v případě,že přečerpáte 9 dní
    >(16 u samoživ.) to ošetřovné? to požádáte právě o to
    >neplacené? je rozdíl mezi ošetřovným v rámci 9 nebo 16
    >dní a pak PO 9 a 16 dnech? to se na ELDP vykazuje
    >jinak? to tedy nechápu jak se o tom zmiňujete výše.Když
    >říkáte,že do přílohy k žádosti o...se NV neuvádí,tak by
    >se to mělo ale shodovat s ELDP ne? tam se to NV také
    >ve vyloučených dobách nevykazuje a ani v roce 2008
    >nevykazovalo,podle toho co jsem se dívala.kdyžtak se
    >mrkněte do těch metodických pokynů.já nerozumím tomu jak
    >výše uvádíte,že se NV uvádělo ve vylouč.dobách? a ani
    >to,o tom RO jak to dělíte?

v případě ošetřovného se o žádné neplac. volno nežádá, pokud je vystaveno na více dnů, tak se zaplatí jen to, co je dle zákona, zbytek je neplacený, ale omluvený
    já už se snad ani nepozastavuji nad tím, že se stejné věci pro různé výpočty (vyplňování) posuzují jinak (viz nyní to neplac. volno - do vyl. dob pro nemoc nově nejde, ale CELOMĚSÍČNÍ neplac. volno se na ELDP křížkuje apod.)
    krátkodobé neplac. volno se vůbec na ELDP neprojevilo
    na ELDP se uvádí jen ošetřování za placené dny (do vyl. dob)
    ELDP pro r. 2009 zatím neřeším

• 27. 1. 2009 20:16

aves (neregistrovaný)

>>>
    >>j
    >dle Zákoníku práce je možné neplac. volno poskytnout -
    >a to se nyní promítne do DVZ
    >dnes mi přišla Abeceda MÚ na r. 2009 - je tam
    >perfektně popsáno, co se NOVĚ započítává a nezapočítává do
    >vyl. dob (pro Přílohu k žádosti o...) včetně příkladů

>v případě ošetřovného se o žádné neplac. volno nežádá,
    >pokud je vystaveno na více dnů, tak se zaplatí jen to,
    >co je dle zákona, zbytek je neplacený, ale omluvený
    >já už se snad ani nepozastavuji nad tím, že se stejné
    >věci pro různé výpočty (vyplňování) posuzují jinak
    >(viz nyní to neplac. volno - do vyl. dob pro nemoc nově
    >nejde, ale CELOMĚSÍČNÍ neplac. volno se na ELDP
    >křížkuje apod.)
    >krátkodobé neplac. volno se vůbec na ELDP neprojevilo
    >
    >na ELDP se uvádí jen ošetřování za placené dny (do
    >vyl. dob)
    >ELDP pro r. 2009 zatím neřeším

tak to je fajn, už se nemůžu dočkat až přijde mě.musím to pročíst.je to zmatek.děkuji moc paní xy5 za rady,já se vnořím a určitě Vás zase poprosím o radu.děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).