Re: zaměstnání malého rozsahu
doporučuji časopis Nemocenské pojištění 12/2008 - vydává ČSSZ, kde je pár příkladů na ZMR a knihu Zákon o nemocenském pojištění s komentářem a příklady od 1.1.2009 od ing. Ženíškové a JUDr Přiba. cena 239,- Kč, nakladatelství ANAG. Pokud jste bývalá MO, nespoléhejte jen na odpovědi, musíte se do toho ponořit sama, jen tak se vyhnete mnohdy neporozumění a nedorozumění. Je mi jasné, že to pro vás musí být velmi náročné, ale skutečně doporučuji si to nastudovat nejdříve sama a poté zkonzultovat s kolegyněmi.
ZMR první PP v roce 2009,tj. sjednaný na alespoň 15 a více kal.dnů/1500 Kč na měsíc. Klasické ZMR, tzn. v případě pracovního poměru odvádíte pojistné na ZP, neodvádíte pojistné na SP, v případě DPČ neodvádíte žádné pojistné, takže je důležitý i pojistný vztah ! Budu tedy vycházet z toho, že se nejedná o DPČ, ale pracovní poměr. Při výše stanovených podmínek se jedná o ZMR, pokud v 6/2009 dosáhne 2000 a více/měsíc, pak toto zaměstnání založí účast na SP, tzn. přihlásíte ho zpětně od doby, kdy začal pracovat, za červen odvedete pojistné na SP a klasicky i ZP a již ho v registru ponecháte, tzn., že z doby před tím, tj. za leden-květen nedoodvádíte pojistné na SP!, necháte tak jak bylo, v červnu odvedete pojistné na SP (+ZP), protože v červnu toto zaměstnání založilo účast na pojištění, přihlásíte zpětně a v registru ponecháte, i když v červenci bude mít opět "jen" 1500/měsíc, z registru neodhlašujete, - v červenci nezaloží účast, neodvedete pojistné na SP, ale klasicky na ZP ano, pokud by v srpnu měl 2000/měsíc, již ho nepřihlašujete, protože ho přihlášeného v registru máte, jen za srpen odvedete opět obě pojištění. Jen opakuji, že jsem v popisovaném případě hovořila o zaměstnání např. HPP či pracovní poměr na dobu určitou, nikoli o dohodách konaných mimo pracovní poměr - u DPČ se účast na pojištění ohledně odvodu na ZP sleduje jinak než u HPP. Možná to je pro vás moc guláš ? Nebo může být ?
paní Beto jak se tedy postupuje u DPČ a u kterých prac.poměrů se tedy sleduje mezidobí? DPP a HPP se nesledují? nebo DPP a DPČ se také nemusí sledovat mezidobí? nebo je to právě na základě toho dosažitelného příjmu? podle mého bych sledovala pouze mezidobí u prac. poměrů nebo DPČ, které založí účast tzn., příjem je alespoň 2000,-Kč. nebo tam je ještě jiná podmínka? a co když překročí víc jak 15 dní ? děkuji moc
aves, zkuste vyhledávač, určitě jsem na to už odpovídala, jen jsem ještě neopravila odpověď, když jsem upozorňovala na to, že musím sledovat i DPP, pokud byl sjednaný příjem 2000, po delší době a zjišťování jsem naopak došla k názoru, že k DPP v době do 6 měsíců nepřihlížím, jen jsem ještě nenašla čas, abych tu odpověď vyhledala :( třeba se vám to povede, tak mne na to,prosím, upozorněte a pošlete link, odpověď opravim, díky :) ZMR se nezdá, ale je to složitější než se zdá ...
je to paní Beto složitější než se zdá.tudíž musím u všech poměrů sledovat rozhodný příjem, že? a co ty dny? musím na to kouknout,snad mám odpovědi uložené.některé odpovědi představitelů fóra si totiž ukládám a pak z nich čerpám. vy patříte mezi ty hlavní představitele...:-))) máte znalosti.několik odpovědí od Vás už uložených mám.děkuji Andrea
Mockrát děkuji, takhle po lopatě jsem to potřebovala, já už něco četla a tohle do toho pěkně sedlo. Já mám takový vychutnávky jako studenta na DPČ, který dělá 1 den v týdnu, prac.poměr na 3 dny v týdnu, důchodce na úklid, zkrácený PP žen na RD :-)) Myslím, že jsem to dala dohromady a teď s tím jedu na sociálku. Ještě jednou děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.