Vlákno názorů k dotazu Musí zaměstnanec podepsat prohlášení? od JiřinaH. - Re: Musí zaměstnanec podepsat prohlášení Zaměstnanec nemusí podepsat Prohlášení...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2009 16:37

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Musí zaměstnanec podepsat prohlášení
    Zaměstnanec nemusí podepsat Prohlášení , je to jeho právo, ne povinnostr. Také nemusí uplatňovat slevu na osobu. Prostě na str. 1 zaškškrtne : neuplatňuji. Pokud neuplatní slevu na osobu, nemůže pak ale uplatňovat slevy ostatní. To vše vvšak může uplatnit až v ročním zúčtování nebo ve svém přiznání k dani. Na Vaše ostatní "spekulace" :-) nemohu reagovat, zavřu oči-odcházím:-)

• 27. 1. 2009 16:46

Mirek (neregistrovaný)

Zaměstnavatel je bohužel takový haj*lík, že pokud si člověk donese při nástupu potvrzení o dětech, samozřejmě s tím ve výplatách počítá, ale v jeho "interním výpočtu", kolik komu dá, stejně posuzuje jen čisté mzdy "na ruku" a srovnává s ostatními zaměstnanci ("přece mu nedám o 3 tisíce víc, když dělá stejně jako Pepa").

Někdy jsou hloupí i samotní zaměstnanci, když si domlouvají "čistou" a pak donesou papíry na kdejaké odpočty...

• 27. 1. 2009 22:21

beta (neregistrovaný)

Nezlobte se, paní Jiříno, ale mně to nepřipadá jako nějaká nehorázná spekulace - má právo podepsat, má právo uplatnit, ale nikoli povinnost podepsat, povinnost uplatnit, tak může být komukoliv jedno, zda uplatním či neuplatním ..., pokud ale nepodepíši DP u z-ele a mám daněno zálohovou daní a do 15.2. následujícího roku nic neudělám, pak jsem ze zákona již povinna podat DPFO. Pokud jdu na DPFO, pak v přiznání uplatním zpětně a poberu za celý rok najednou, pokud mám "jen" ZČ, nemělo by dojít k nedoplatku. Mám ovšem i jinou možnost, a to dodatečně podepsat u posledního z-ele DP za měsíce, které jsem nepodepsal a dodatečně uplatnit, tím je zákonu učiněno zadost a nikdo nemůže nic namítat a už vůbec ne, že spekuluji :) tu možnost zákon připouští, tak proč to nazývat spekulací, znám mnohem horší věci, které lze nazývat spekulací... Jen je důležité znát svá práva, ale i povinnosti, tzn. že podepsat dodatečně mohu jen u posledního z-ele, tzn. pokud mám, dejme tomu od I/08 do 5/08 z-ele, kde nepodepíšu a mám daněno srážkovou daní, poté mám z-ele od 6/08 do 12/08, kde mám něco také daněno srážkovou daní, pak dodatečně podepíši j e n u posledního z-ele a z prvního zaměstnání, kdy jsem měla použitou srážkovou daň, z té již zálohu nevykouzlím, tato srážková mi již nevstoupí do RZ ani do DPFO, na zálohu se mi "převede" dodatečným podpisem jen srážková u posledního z-ele.

• 27. 1. 2009 23:52

Mirek (neregistrovaný)

Já na tu poznámku o spekulaci raději ani nereagoval ;-)

V mám příkladu požádat zaměstnavatele o roční zúčtování pochopitelně nejde; zjistil by i přes mdlý rozum, že zaměstnanec při dvou dětech "vydělal" 45 tisíc (dostane je od FÚ) a si by mu došlo, že je "zaplatil" on. Na druhé straně, takový zaměstnavatel si ani nic jiného nezaslouží...

• 28. 1. 2009 9:53

JiřinaH. (neregistrovaný)

Myslím, že p. Mirek správně pochopil, že má stručná odpověď byla jen konkrétní odpovědí na jeho stručnou otázku, jestli je povinností podepsat Prohlášení.A já jsem pochopila,že mu nejde o sáhodlouhé poučování a vysvětlování všelikých možností, ale o
    jeho realistický pohled na to, jak se sjednává mzda v čistém, čehož jsem rovněž odpůrcem.Určitě si všiml toho, že jsem slůvko spekulace dala do uvozovek a opentlila úsměvy.Snad mi to nemá
    za zlé.

• 28. 1. 2009 11:52

Mirek (neregistrovaný)

Jistěže to nemám za zlé, taky připojuji xichtíky ;-)

Díky za postřehy a názory, dotaz byl psán hlavně kvůli neserióznosti "čistou_uznávajícího" zaměstnavatele při odměňování dvou stejných zam-ců, jednoho bezdětného, druhého s třemi dětmi.

Neuplatnění 25k slevy na dani na poplatníka je vlastně jen využití zaměstnavatelovy chytrystiky/hlouposti ad absurdum.

• 28. 1. 2009 9:54

anonym (neregistrovaný)

Toto není spekulace vůči státu,ten vám slevy vyplatí tak jako tak,ale spíš vůči zaměstnavateli.Ale pokud se i v dněšní době najdou ještě zaměstnavatelé,kteří jdou na čistou,tak si to jedině zaslouží. Jinak má paní Jiřka pravdu - podepsat/nepodepsat,uplatňovat/neuplatňovat je právo ne povinnost.Takže se každý musí zařídit podle sebe.

>Já na tu poznámku o spekulaci raději ani nereagoval
    >;-)
    >
    >V mám příkladu požádat zaměstnavatele o roční
    >zúčtování pochopitelně nejde; zjistil by i přes mdlý rozum, že
    >zaměstnanec při dvou dětech "vydělal" 45 tisíc
    >(dostane je od FÚ) a si by mu došlo, že je "zaplatil" on. Na
    >druhé straně, takový zaměstnavatel si ani nic jiného
    >nezaslouží...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).