Vlákno názorů k dotazu Jaká výše příjmů-zálohy na sociálku? od mi - Re: Jaká výše příjmů-zálohy na sociálku? Vedlejší činnost od...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2009 12:15

mi (neregistrovaný)

Re: Jaká výše příjmů-zálohy na sociálku?
    Vedlejší činnost od 1.1.09 se musí platit zálohy pouze ne v případě,že dodáte na sociálku potvrzení,že jste zaměstnána v hlavním prac.poměru tj.že jste důchodově pojištěna.

• 28. 1. 2009 21:46

Ilona (neregistrovaný)

Je někde prosím formulář tady na toto? Nebo mi jej vydá mzdová účetní na požádání? Už si fakt připadnu jak blbec, samá lejstra. Potvrzení o tom, že jsem měla plat v roce 2008 vyšší než 96 tisíc a teď zase takovéto potvrzení. Nejsme náhodou na sociálce přihlášeni jako zaměstnanci a tudíž si to mohou ověřit použitím rodného čísla? Administrativa - děs.

• 28. 1. 2009 21:54

Ilona (neregistrovaný)

Staženo z ČSSZ:
    Jestliže OSVČ chce být považována od 1.1.2009 za OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost z důvodu výkonu zaměstnání, je třeba, aby OSSZ/PSSZ oznámila, že vykonává zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění resp. účast na důchodovém pojištění. Nemá-li ČSSZ informaci o této skutečnosti ve své evidenci, je OSVČ povinna tuto skutečnost také doložit. Oznámení o výkonu vedlejší činnosti z důvodu výkonu zaměstnání je nutné učinit nejpozději na přehledu o příjmech a výdajích za rok 2009 a případně tuto skutečnost doložit (nemá-li ČSSZ tuto skutečnost ve své evidenci) nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž OSVČ podá přehled o příjmech a výdajích za rok 2009. Samostatná výdělečná činnost bude pak i pro účely placení záloh považována za vedlejší činnost zpětně od 1.1.2009 resp. od data zahájení výkonu zaměstnání v roce 2009.

Tady z tohoto výňatku je patrno, že snad ČSSZ přihlášením zaměstnance má tímto tuto potřebnou informaci, tak proč zase dokládat jakési potvrzení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).