Re: Zaúčtování splátek bankovního úvěru
Ale jaký druh dokladu mám k zaúčtování použít? Kdyby to byly bankovní účty, ty mají SU 221 a to se nehodí. Myslíte druh dokladu "úvěrový účet", který by vůbec nepoužíval 221, ale 951? (Jsem z neziskovky, nevím, jestli SU odpovídá podnikatelskému)
Zaúčtovala jsem splátky úvěru, poplatky a úroky proti 261 interním dokladem. Můžete mi prosím dát příklad zaúčtování na úvěrovém účtu? Děkuji.
Neziskovky bohužel neznám, ale v moneyS3 účtuji. Takže bych si přes Ctrl+F4 založila nový bankovní účet úvěrový. Já používám účet 479 (dlouhodobé úvěry), ostatní parametry si zadáte dle tabulky.
Pak si vytvoříte typ dokladu pro toto účtování. Nějak přeci účtujete bank.výpisy, tj. v bankovních dokladech/nový příjem/nový výdej. Stejný systém bude i u úvěrového.
Pokud máte splátku z BÚ zaúčt. 261/221, pak tuto úhradu na úvěrovém účtu zaúčtujete
479/261 splátku
562/261 úroky
568/261 poplatky
nebo můžete celou částku zaúčtovat 479/261 a poplatky a hodnotu úroků 562 a 568/479. Tím se vám vlastně o tuto hodnotu zvýší úvěr a zůstatek by měl souhlasit s výpisem.
Primární bude určitě 479, má to spojitost s účtováním jednotlivých bankovních dokladů a převodem zůstatků do nového roku.
Jedná se vždy o účty na kterých se sledují finanční prostředky (účet 211, 221, 479). Pokud máte více účtů nebo bankovních úvěrů, nastavíte se analit.rozlišení jednotlivých produktů. Primár.účet je ten, pod kterým máte veden v účetnictví zůstatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.