Re: Jednatel nesmí být zaměstnancem??
>>Dobrý den, prosím o radu zkušené. Našla jsem zde v
>>historii jednu odpověď, které vůbec nerozumím. Její
>>zněn
>>je: "Akorát že jsou tu stále ty debilní rozsudky
>>Nejvyššího soudu, podle nichž jednatel nesmí být
>>zaměstnancem". Můžete mi to někdo objasnit, skutečně
>>nesmí být
>>jednatel ve své firmě zároveň zaměstnancem?? Díky K.
>
>A proč by nemohl ? Náš jednatel je zaměstnanec už
>několik let.
>Jsme po kontrole SP i ZP a všude OK.
>Naši jednatelé mají též pracovní smlouvy.
Taky máme za sebou snad všechny kontroly (sociálku hlavně) a nikde nebyl problém. Jen mne zarazila výše uváděná reakce někde v historii diskuze. Náš jednatel (z funkce jednatele nepobírá žádné odměny) má prac. smlouvu na technika. Takže je vše OK? Díky moc za rady! K.
včera jsme měli na kotrole sociálku. Tak jsem se ptala, jestli je problém, že na jednatele nemáme žádný příjem - jen na zaměstnance (od ledna jednatel není nemocensky pojištěn). Říkala, že oni se v tom rozhodně šťourat nebudou - pokud na evidenčáku nevykazujeme 7 ale 0S.
Ale stejně mi vrtá hlavou, jestli bychom neměli udělat 2 pracovní poměry... Jak to řešíte vy?
Já se v zásadě ztotožňuji s tímto názorem:
http://www.epravo.cz/top/clanky/muze-byt-statutarni-organ-nebo-jeho-clen-zaroven-zamestnancem-teze-spolecnosti-30208.html
Tedy může být i zaměstnancem, ale může vykonávat jen některé činnosti.
Argumentem nejsou kladné výsledky kontrol, pro sociálku to v minulé době vůbec nevadilo. Problém je letos.
Vzhledem k tomu, že poznámku o debilních judikátech jsem uvedl já, jen chci konstatovat, že jsem čerpal ze stejného zdroje jako kolega Jerry + dalších odkazů na příslušné judikáty a skutečně by se v situaci po změně zákona o nemocenském pojištění mohly ze strany OSSZ začít objevovat první problémy.
A rovněž se připojuji k názoru, že to, že dosud nebyl nikdo za souběh funkcí statutárního orgánu a zaměstnance postihován není pro mne v tuto chvíli relevantní argument.
ŽÁDNÝ obecně závazný právní předpis souběh fce stautáru a zaměstnance (vedoucího zaměstnance) nezakazuje a tento fakt nemůže zvrátit žádná kontrola ani nový zákon o NP. Naopak - např. zák. práce ve 2 ustanoveních tento souběh předpokládá (§ 113 odst. 2, § 262). Snad už je notoricky známo, že jako druh práce v PS nemůže být sjednána fce jednatele, a pokud jde o další rozhodnutí NS ČR, pak se v nich opakuje totéž nebo z nich vyplývá, že je třeba u dané FO odlišit, jaké úkony činí jako jednatel a jaké činí jako ředitel. Kdo to v praxi odlišit neumí, pak dokola opakuje, že tento souněh není možný. Jedině v rozhodnutí NS 21 Cdo 1634/2004 se uvádí, že jednatel= společnost a zaměstnanec mají odlišné zájmy, tudíž jedna a táž osoba nemůže činit právní úkony, které směřují ke vzniku, změně a zániku jejího pracovněprávního vztahu (= sama se sebou). Tento závěr ale nic nemá společného s tím, že by byl tento souběh vyloučen - je o něčem jiném.
Hm, to zní sice hezky, ale jak to "odlišení úkonů" uvést do praxe? To bude mít tento člověk dvě smlouvy, z jedné bude nemocensky pojištěn a z druhé ne? A co zákonné úrazové pojištění zaměstnanců? Dotyčný jej bude platit jen z částli příjmů?
1. ŽÁDNÝ obecně závazný právní předpis souběh fce jednatele a zaměstnance (vedoucího zaměstnance) nezakazuje - konstatování je správné.
2. Ne každý souběh fce jednatele a zaměstnance (vedoucího zaměstnance) je podle rozhodnutí soudů platný. To zase řeší třeba
rozhodnutí NS 21 Cdo 12/1998.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.