Re: nemocenka
pokud jsem dobře pochopila z dřívějších příspěvků,tak by zaměstnanec měl přinést ještě lístek na peníze /potvrzení o trvání dočasné neschopnosti/ pro zaměstnavatele ke 14. dni nemoci.
III.díl + lístek na peníze = vyplatí zaměstnavatel prvních 14.dnů.
IV díl+ lístek ke konci měsíce + příloha k žádosti = sociálka.
Žani děkuji, pokud tedy ještě lístek na peníze pro zaměstnavatele tj. nemoc trvá 14 dnů, tak ten si musí vyžádat zaměstnanec sám, nebo mu ho měl dát lékař sám. Než se to pošle na OSSZ tak se posuzuje nemoc 14 kalendářních dnů nebo pracovních dnů (zamestnavatel proplácí 14 pracovních dnů mimo ty 3 dny.)
Př.zaměstnanec nastoupil nemoc 12.1..Prvních 14 kalendářních dnů je do 25.1. Vy mu proplácíte jen pracovní dny /směny co měl být v práci/,tzn.12,13,14 - 0,- Kč. 15,16,19,20,21,22,23 -7 prac.dnů prům.výdělkem. Od pondělí 26.1. proplácí sociálka..
V příkladu uvádím zaměstnance s rovnoměrnou dobou..
U nerovnom.je to podle rozepsaných směn.
Lístky na peníze by měl dávat lékař automaticky, ale bohužel se tak
neděje.Mám 8 lidí nemocných a ještě k tomu na hotelích s nerovnom. prac.dobou a každému něco chybí !!!
Popravdě, ještě jsem ten nový lístek na peníze neviděla, protože mi ho nikdo nedodal..Ale nejspíš nemusíte psát na něho.Spíš jde o potvrzení, že mu ty dávky můžete dát, např.vvypočítá software..
Co se týká průměru, tak z částky do 137,55 /což je Váš případ se započítá 90% -je to 1.redukční hranice a z toho 60% je průměr.
Např. průměr 105,- Kč x 0,90 x 0,60 = 56,70 bude mít na hodinu nemoci !!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.