Vlákno názorů k dotazu FÚ kontrola DPH od LL - Re: FÚ kontrola DPH 1. účto má být v...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 1. 2009 18:07

LL (neregistrovaný)

Re: FÚ kontrola DPH
    1. účto má být v sídle firmy, ale uloženo a archvováno. Pokud se na přechodnou dobu (dobu zpracování) převeze jinam, tak se nic neděje (je dobré mít smlouvu na zprac.účetníctví)-
    2. Pro kontrolu si nachystejte nájemní smlouvu, záznamní povinnost k DPH, hlavní účetní knihu a veškeré doklady.
    Záznamní povinnost musí obsahovat veškeré položky s DPH. Tyto položky musí být řádně zaúčtovány a to se projeví v hlavní účetní knize na účtech 343-DPH, výnosy=základ daně zdanitelných plnění.
    Toto běžně FÚ kontroluje.
    Pak asi bude chtít vidět velký tech.průkaz na prokázání auta (možná i úvěrovou smlouvu), a prokázání nároku DPH z benzínu.
    Doklady si FÚ na místě projde, bude se vyptávat, ale hlavně by měl udělat protokol o ústním jednání (je to dané zákonem, ale některé FÚ to nedělají)
    Otázka je, zda budete mít plnou moc k zastupování.
    To tak ve zkratce.

• 30. 1. 2009 18:27

Petr25 (neregistrovaný)

Re: FÚ kontrola DPH
    Zrovna nedávno jsem registroval PO na FÚ k dani z příjmů a DPH, volala úřednice a chtěla:
    1. výpis z OR
    2. smlouvu o vedení bankovního účtu

Odpověděl jsem jí, ať mě vyzve písemně a uvede § zákona, který mi to nařizuje.

Úředníci na toto nemají právo, nenechte si to líbit.

Nájemní smlouva ledaže uplatňujete do nákladů jako doklad, nedokazuje sídlo. Sídlo dokazujete výpisem z OR, který si FÚ zajistí sám.

Účetnictví - povinnost mít v sídle? Mám ho na serveru, k dispozici odkudkoli, kde je internet. Třeba z kanclu úředníka FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).