Re: Lze krátit dovolenou za pozdní přích
to jste špatně pochopila, nic takového dát do předpisu nemůžete (hodina za celý den, to je nesmysl). Ale můžete mu evidovat jednotlivé příchody a sčítat je. Až to bude na 1 směnu, tak potom neomluvená absence.
A jinak pokud to dělá pravidelně, tak nechápu, proč již dávno nemá písemné upozornění a vzápětí výpověď.
Protože je to společník :-(( Kvůli němu jsme mimo předpisy zavedli pokuty co minuta to koruna, jelikož je vedoucí pracovník tak platí co minuta to 2 Kč ale nepomáhá to. Myslím, že ze sebe trošku dělá mučedníka. Už jen to vybírání pokuty mě psychicky ničí, budu to teď dělat přede všemi na poradě ať je mu to taky blbý, domluvím se s ostatními společníky a navrhnu mu sáhnout na prémie. Už toho mám doopravdy dost.
Tak to je něco jiného, ale ty dvacky jistě nevybíráte do firemní kasičky, protože to by ani nešlo. A pak ty peníze použijete třeba na kafe. Taky jsem se s tím setkala, ale to samozřejmě není trest, podložený zákonem, je to jakési soukromé potrestání. Dohodněte se s ostatními společníky, jak Vašeho neukázněného společníka (předpokládám, že je skutečně zaměstnancem a má pracovní smlouvu) , oficiálně potrestat. Možnosti máte tyto: sčítat neomluvené části směn a až to bude celá směna, napsat mu neomluvenou absenci a za každý den neomluvené absence lze zkrátit nárok na dovolenou o 1 až 3 dny nebo mu odebrat či zkrátit pohylbivou část mzdy. Dát mu písemné napomenutí. I na základě toho by pak mohl dostat výpověď, ale to v tomto případě zřejmě neuplatníte, když je to zároveň majitel firmy. Jiřka.
(podepíšu se jako Jiřka1, protože jsem byla přihlášena a zase to spadlo).
Tak to jste trefila hřebíček na hlavičku :-)) V který okamžik mu mám dát to písemné napomenutí? Když poprvé přijde později nebo na konci měsíce a napsat tam zároveň, že mu hrozí zkrácení dovolené? Vyhodit ho nechceme, on je šikovný ale hrozně nedochvilný. Musíme s tím už udělat něco zásadního, aby ostatní zaměstnanci viděli, že to platí pro každého.
Napomenutí (písemné) dávejte hned a v něm specifikujte, jakým způsobem a kdy došlo k porušení pracovních povinností. Můžete tam i napsat, že neomluveně zameškané části směn se sčítají a až dosáhnou plné směny, bude mu krácen nárok na dovolenou o ...(a je na Vás, zda o 1, 2 nebo 3 dny).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.