Re: POHODA a prelom obdobi
To nevím kdo vám tuto zajímavou informaci říkal. Pokud účtujete na VBÚ o platbě pohledávky, pak ji účtujete do toho období, kdy byla zaplacena, tedy u vás 2009. Samozřejmě ovšem ona pohledávka za službu se vztahuje k roku 2008 a tedy v tomto roce účtujete o tržbách. Předpokládám, že se bavíme o účetnictví, nikoli DE. Dohadné účty použijete v případě, kdy nebudete mít k zmiňované "službě" doklad, ale budete vědět že se jedná o náklad roku 2008 a budete vědět přibližné ocenění této služby. Například když budete vědět, že vám pojišťovna poskytne plnění z pojistné události, ovšem nebudete vědět kolik vám přesně dají, budete účtovat dohadnou položku na pohledávky proti výnosům. Ovšem i tak se na VBÚ bude účtovat jen o úhradě této pohledávky, nikoli o nákladech či výnosech. Rozdíl oproti skutečné úhradě budete účtovat nějakým interním dokladem.
Re: POHODA a prelom obdobi
Děkuji.
Mohu se tedy ještě zeptat. Pro mě je to platba přijatá za službu, kterou já poskytuju zákazníkovi. Já znám přesnou částku, kterou mi má zaplatit, ale kterou zaplatí až v lednu. Pak v prosinci budu účtovat na jaký přesně účet z těch dohadných nebo příštích období? (v prosinci 3xx/6.. a v lednu 221/3xx)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.