Vlákno názorů k dotazu Nem.pojištění OSVČ- kolik platit max.? od JiřinaH. - Re: nem.pojištění OSVČ- kolik platit max To ne. To...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2009 16:17

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: nem.pojištění OSVČ- kolik platit max
    To ne. To by bylo příliš jednoduché: -) Chcete říci, že kdy byste platila za rok 1003x 12, to je přes dvanáct tisíc, dostala byste nejvyšší nemocenskou ?U OSVČ se to počítá jinak.
    Pokud jste přihlášená k nemocenskému pojištění, budete platit podíl připadající na nem.pojištění ze zálohy na sociální pojištění. A tu platíte podle výše Vašich příjmů, nejméně ve výši minimaOd r.2009 si již nemůže OSVČ určit sám vyšší VZ , jako dosud. Jednodušší bude - podíejte se na str. cssz - pro OSVČ.Tam jistě najdete to, co potřebujete.

• 3. 2. 2009 18:23

Helča (neregistrovaný)

Děkuji za reakci. Pročítala jsem a právě se v tom nějak pořád nemůžu zorientovat. Na stránkách CSSZ jsem našla: "S účinností od 1.1.2009 dochází ke změnám v placení pojistného na nemocenské pojištění OSVČ. Vyměřovacím základem OSVČ pro pojistné na nemocenské pojištění je měsíční základ, jehož výši si určuje OSVČ sama." a pak je tam, že musí platit minimálně 56 Kč za měsíc, ale maximální částka určena není.
    Jestli to tedy dobře chápu, tak pokud podle vyměřovacího základu, ze kterého vypočítávám zálohu na důchodové poj. mi vyjde NP (1,4%) např. 500,- Kč. Tak si mohu zvolit jakoukoliv částku mezi 56 Kč a 500 Kč a to platit?
    Děkuji.

• 3. 2. 2009 18:45

J. (neregistrovaný)

Mě by to taky zajímalo, kolik je maximální částka, když jsem začátkem ledna volala na sociálku, tak mě řekli, že ještě neví, že žádnou nemocenskou ještě nevypláceli, tak neví, jak se to bude počítat, ale že všem říkají, že mají platit max. 1000 Kč.....asi dva týdny na to tam volala jedna známá a té řekli, že max. se má platit 1.725,- Kč.....ale jak na to přišli, netuším:-(

• 3. 2. 2009 18:59

Helča (neregistrovaný)

Tak jsem ještě znovu pročítala a narazila na to, že platba měsíční základ pro nemocenské pojištění není závislý na výši dosaženého daňového základu a že není závislý na povinnosti placení důchodového pojištění.....podle mě je opravdu částka dobrovolná, jen je otázkou jestli je to maximum opravdu tisícovka?
    Zkoušela jsem to i na kalkulačce na http://www.mpsv.cz/cs/5743
    a jestli to počítám správně, tak mi to tak vychází.
    Snad se najde ještě někdo, kdo má větší přehled :-).

• 4. 2. 2009 8:05

Lenka K. (neregistrovaný)

Dobrý den, mam stejny problem taky jsem se pidila. Na socialce mi pani také nebyla schopna nic rici. Nakonec mi sdelila, ze max. mesíční výše je 990,- Kč. Zkusim zajit na socialku jeste jednou, treba uz budou moudrejsi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).