Re: Provedené práce v 08-fa v r.2009
Dodávka skutečně proběhla v roce 2008 (střecha). Ale jelikož zákazník nám nezaplatil jednu dost podstatnou fakturu, tak se s touto dofakturací čekalo do poslední chvíle,aby nám ji zaplatil a my mohli poslat peníze dál. Ale ten subdodavatel nám to už nepředělá. A účet 384 Výnosy př.období???
Chápu, že je to těžké, ale určitě máte nějáké "deníky, předávací protokoly" , kdy práce skutečně proběhly. Upozornila bych na to, že to je to správné datum zd. plnění. Pokud se Vám nepodaří je přesvědčit, tak dohadné položky 389 a jako podklad právě tyto zápisy.
Účtuji stavební firmu a tam se takové případy vyskytují téměř každoročně nebo dokonce firma ke konci roku vyfakturuje, protože jsou na danou zakázku peníze a zakázku začne dělat v prosinci a dokončuje ji třeba ještě v lednu,únoru. Daňový poradce a auditor v jedné osobě nám radil, abychom vždy dávali k sobě výnosy a náklady v jednom roce. Tudíž pokud je vyfakturováno ke konci roku, tak i náklady, i když jsou fakturovány v lednu, ale vztahují se k již vyfakturované zak., tak účtuji také přes účet 383.
Děkuji vám všem za odpovědi. Jen je problém to, že mám právě kontrolu z FÚ na rok 2006 a tam mi to právě podle tohoto zaúčtování vyhodila z nákladů...tak nevím jak to udělat správně. Ještě mi bude zítra volat ten účetní druhé strany tak uvidím ja kbude "tvárný" on. Ještě jednou všem moc děkuji a přeji hezký večer,Patricie.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.