Re: odpis závazku a dodanění
dobrý den, zkouším dotaz i po velmi dlouhé době:-) ale třeba se poštěstí.
Vloni byl dodaněn závazek po splatnosti 36 měsíců - přesně jak píše anonym, suma závazků byla uvedena na ř.30 DAP - zvýšen základ daně. Převedla jsem je z běžné 321 na anal.321 s názvem dodaněné závazky. Teď ale nevím, co s tímto záazkem dál...některé samozřejmě uhradíme a o tyto uhrazené závazky ZD opět snížím, tomu všemu rozumím, ale některé již nikdy nezaplatíme,(nikdo se o závazky nehlásí, některá firma zanikla atd..) Jak dlouho musí být tyto závazky v účetnictví evidovány a jak je případně odstraním z 321??? Někde jsem četla, že závazek se nepromlčí, že se promlčí jen pohledávka (ale v bodu 12 par.23 se píše o dodanění závazku odpovídající pohledávce -z toho dovozuji, že vlastně i závazek by se tím pádem mohl stát po 4 letech promlčený) PO 10 letech snad závazek právně zaniká. CO pak...toto jsem se nikde nedočetla. POradíte prosím???? Moc děkuji za případnou odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.