Re: Roční zúčt., daň. bonus z HPP a MD+D
Záleží na tom, jak vysoká byla odměna za tu DPP. Vy si můžete uplatnit slevu na popl. za celý rok - tedy ve výši 24840,- (přestože např. při DPP vám měsíčně nejspíš ani zálohová daň nepokryla slevu na popl.2070 Kč-pokud tak nějak zhruba počítám, z té částky 2070 vám zálohová daň pokryla pouze 1100- zbytek se vám odečítá přii RZ ze zálohové daně v minulých měsících), daňové zvýhodnění uplatníte za 9 měsíců (tedy 8010). Takže tak nějak polopatě - to, co jste celý rok dostávala jako daňové zvýhodnění na dítě vám pokryje slevu na poplatníka a na dítě dostanete navíc zaplacený bonus. Nevím, jestli to po mém vysvětlení chápete :-))
Díky za odpověď, ale nejsem si jistá, jestli jsem to dost pochopila. Za dítě je to 9 měs. x 890 = 8010, ale jak je to s tou slevou na poplatníka a DPP. Omlouvám se, ještě jsem to nemusela nikdy počítat. Za tu DPP mám 5000 měs., záloha na daň před slevou je z toho 750 Kč. Daň je tedy 0 Kč a tudíž z toho vzniká ještě 1320 měsíčně přeplatek na dani? To asi ne. To jsem zmotala dvě věci? Omlouvám se ještě jednou a díky za opětovné vysvětlení.
>>Záleží na tom, jak vysoká byla odměna za tu DPP. Vy
>>si
>>můžete uplatnit slevu na popl. za celý rok - tedy ve
>>výši 24840,- (přestože např. při DPP vám měsíčně
>>nejspíš ani zálohová daň nepokryla slevu na popl.2070
>>Kč-pokud tak nějak zhruba počítám, z té částky 2070
>>vám
>>zálohová daň pokryla pouze 1100- zbytek se vám
>>odečítá
>>přii RZ ze zálohové daně v minulých měsících), daňové
>>zvýhodnění uplatníte za 9 měsíců (tedy 8010). Takže
>>tak
>>nějak polopatě - to, co jste celý rok dostávala jako
>>daňové zvýhodnění na dítě vám pokryje slevu na
>>poplatníka a na dítě dostanete navíc zaplacený bonus.
>>Nevím,
>>jestli to po mém vysvětlení chápete :-))
>
>Díky za odpověď, ale nejsem si jistá, jestli jsem to
>dost pochopila. Za dítě je to 9 měs. x 890 = 8010, ale
>jak je to s tou slevou na poplatníka a DPP. Omlouvám
>se, ještě jsem to nemusela nikdy počítat. Za tu DPP mám
>5000 měs., záloha na daň před slevou je z toho 750 Kč.
>Daň je tedy 0 Kč a tudíž z toho vzniká ještě 1320
>měsíčně přeplatek na dani? To asi ne. To jsem zmotala dvě
>věci? Omlouvám se ještě jednou a díky za opětovné
>vysvětlení.
V podstatě se to tak dá taky říct - těch 1320 Kč jste v době, kdy jste měla DPP nevyužila, ale využijete je v ročním zúčtování, kdy si je vlastně odečtete z té zálohové daně, kterou jste platila v průběhu roku (před DPP). Nejdříve uplatňujete slevu na popl., pak teprve daňové zvýhodnění na dítě (pokud to nepokryje zbytek té zálohové daně, vyplcí se bonus).
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.