Vlákno názorů k dotazu Podpůrčí doba od Radka - Re: podpůrčí doba Mi vychází do konce roku 2008...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2009 15:00

Radka (neregistrovaný)

Re: podpůrčí doba
    Mi vychází do konce roku 2008 360 dnů + 25 dní v roce 2009 je 385 dnů, pokud se jede podle nového tak podpůrčí doba od roku 2009 je 380 dní tzn. že 20.1. končí podpůrčí doba
    Pokud se to posuzuje podle roku 2008 tak to bylo 365 dní a podpůrčí doba by skončila 5.1.2009. Takže si myslím, že jak tak nebo tak ve vašem případě už nemá nárok na náhradu ani nemocenskou.
    Sociálka by vám ale měla říct, kdy mu přestává vyplácet nemocenskou, alespoň mi to řekli. Je to i důležité z toho důvodu, že dny na nemoci po podpůrčí době už nepatří do vyloučených dob na ELDP, ale patří do vyloučených dob na Přílohu k žádosti o nemocenské.

Je v tom pěkný zmatek co, zase něco vymysleli a my se s tím musíme poprat.

V každém případě on už by teď měl jít před posudkovou komisi

• 9. 2. 2009 15:04

ráďa (neregistrovaný)

aha, já myslela, že když nemoc začala 26.1.2009 tak už je to podle nových pravidel a beru období 380 dní zpětně
    tady je to ještě o to horší, že tomu zaměstnanci byl přiznán čid, ale rozhodnutí od něj zatím nemám a už je zase nemocný, takže vůbec nevím co s tím?

• 9. 2. 2009 15:23

Radka (neregistrovaný)

Zavolejte si na klientské centrum OSSZ jsou tam od toho aby vám pomohli a pokud na vaší ossz nebudou sdílní zkuste jinou

• 9. 2. 2009 16:44

aves (neregistrovaný)

tak tohle by mě také velmi zajímalo.rozhodně musí před posudkovou komisi.a myslím,že podpůrčí doba mu končí v roce 2009 po uplynutí 380 dní (dle nových ustanovení) v roce 2009 bylo 365.mě onemocněl za-nec v roce 2007 dne 12.12.2007 a podpůrčí doba byla do 11.12.2008.potom nastoupil do práce na zkrácený úvazek,prožože doslat ČID.jestli vám to pomůže???

• 9. 2. 2009 17:01

xy5

tak nám v tom nadělali pěkné zmatky
    také jsem žila v přesvědčení, že OSSZ budou hlídat podpůrčí dobu
    a abyste těch problémů neměla málo, tak pozor na rozhodné období
    U zam-ce, který byl uznán plně nebo částečně invalidní (což je pravděpodobně Váš případ), se za vznik pojištění, od kterého stanovíme RO, považuje den, v němž byla uznána jeho plná nebo částečná invalidita. Je to (pro mě) nepochopitelné, leč, je to tak.
    Takže ve Vašem případě si dejte pozor, kdy mu byl přiznán ČID a od toho dne bude začátek RO.
    Je to v Abecedě MÚ 2009 str. 406 (i s příkladem)

• 9. 2. 2009 17:33

aves (neregistrovaný)

kouknu do té mzdové,ale ještě ji prostě pořád nemám,to je bída.vůbec se nemám od čeho odpíchnout.jak by to tedy v případě,že za-nec vyčerpá v roce 2008 PD a za 14 dní začne znova marodit? jak se to posuzuje? to přece nejde načítat do 380 dní ne? to platí až od roku 2009 (těch 380 dní)
    a s tím,když je za-nec uznán ČID nebo PID,tak to myslíte v případě,když začne marodit znova,tak se to rozhodné období počítá ode dne ČID a PID? díky

• 9. 2. 2009 17:54

Jiřka (neregistrovaný)

Ale já jsem také přesvědčená, že podpůrčí dobu hlídá sociálka. Zrovna v pátek jsem na ni volala a žádala, ať zašlou jednomu našemu zaměstnanci nebo jeho lékaři potvrzení, jak to s jeho podpůrčí dobou vypadá a bez problému slíbili zaslat.

• 9. 2. 2009 18:56

xy5

>>>tak nám v tom nadělali pěkné zmatky
    >>>také jsem žila v přesvědčení, že OSSZ budou hlídat
    >>>podpůrčí dobu
    >>>a abyste těch problémů neměla málo, tak pozor na
    >>>rozhodné období
    >>>U zam-ce, který byl uznán plně nebo částečně
    >>>invalidní
    >>>(což je pravděpodobně Váš případ), se za vznik
    >>>pojištění, od kterého stanovíme RO, považuje den, v
    >>>němž byla
    >>>uznána jeho plná nebo částečná invalidita. Je to (pro
    >>>mě) nepochopitelné, leč, je to tak.
    >>>Takže ve Vašem případě si dejte pozor, kdy mu byl
    >>>přiznán ČID a od toho dne bude začátek RO.
    >>>Je to v Abecedě MÚ 2009 str. 406 (i s příkladem)
    >>
    >>kouknu do té mzdové,ale ještě ji prostě pořád
    >>nemám,to
    >>je bída.vůbec se nemám od čeho odpíchnout.jak by to
    >>tedy v případě,že za-nec vyčerpá v roce 2008 PD a za
    >>14
    >>dní začne znova marodit? jak se to posuzuje? to přece
    >>nejde načítat do 380 dní ne? to platí až od roku 2009
    >>(těch 380 dní)
    ---
    >>a s tím,když je za-nec uznán ČID nebo PID,tak to
    >>myslíte v případě,když začne marodit znova,tak se to
    >>rozhodné období počítá ode dne ČID a PID?
    ano, alespoň tak jsem to z Abecedy pochopila
    díky
    >
    >Ale já jsem také přesvědčená, že podpůrčí dobu hlídá
    >sociálka. Zrovna v pátek jsem na ni volala a žádala, ať
    >zašlou jednomu našemu zaměstnanci nebo jeho lékaři
    >potvrzení, jak to s jeho podpůrčí dobou vypadá a bez
    >problému slíbili zaslat.

řešte to se svojí OSSZ
    nechápu tu jejich neochotu, u nás se snaží být vstřícní a pokud nastane opravdu problém, tak poradí

• 9. 2. 2009 19:50

aves (neregistrovaný)

>>>>tak nám v tom nadělali pěkné zmatky
    >>>>také jsem žila v přesvědčení, že OSSZ budou hlídat
    >>>>podpůrčí dobu
    >>>>a abyste těch problémů neměla málo, tak pozor na
    >>>>rozhodné období
    >>>>U zam-ce, který byl uznán plně nebo částečně
    >>>>invalidní
    >>>>(což je pravděpodobně Váš případ), se za vznik
    >>>>pojištění, od kterého stanovíme RO, považuje den, v
    >>>>němž byla
    >>>>uznána jeho plná nebo částečná invalidita. Je to (pro
    >>>>mě) nepochopitelné, leč, je to tak.
    >>>>Takže ve Vašem případě si dejte pozor, kdy mu byl
    >>>>přiznán ČID a od toho dne bude začátek RO.
    >>>>Je to v Abecedě MÚ 2009 str. 406 (i s příkladem)
    >>>
    >>>kouknu do té mzdové,ale ještě ji prostě pořád
    >>>nemám,to
    >>>je bída.vůbec se nemám od čeho odpíchnout.jak by to
    >>>tedy v případě,že za-nec vyčerpá v roce 2008 PD a za
    >>>14
    >>>dní začne znova marodit? jak se to posuzuje? to přece
    >>>nejde načítat do 380 dní ne? to platí až od roku 2009
    >>>(těch 380 dní)
    >---
    >>>a s tím,když je za-nec uznán ČID nebo PID,tak to
    >>>myslíte v případě,když začne marodit znova,tak se to
    >>>rozhodné období počítá ode dne ČID a PID?
    >ano, alespoň tak jsem to z Abecedy pochopila
    > díky

paní xy5 a v roce 2008 se tedy do 380 dní nenačítá PD? ten počet dní je od r.2009 že? takže,jestli dobře rozumím,tak když mu vyprší podpůrčí doba v roce 2008 a stihne ještě v tomto roce marodit znova,tak může? nebo má prostě vyčerpáno rok a konec.to se musí určitě nějak zvlášť posuzovat.třeba,že je následná PN opakovaná z té předchozí ne? asi extra případ.nebo to je tak,že když nastoupí např. na 14 dní do práce a pak omarodí,tak může zase celý rok marodit?
    >řešte to se svojí OSSZ
    >nechápu tu jejich neochotu, u nás se snaží být
    >vstřícní a pokud nastane opravdu problém, tak poradí

• 9. 2. 2009 20:05

xy5

v roce 2008 byla podpůrčí doba 366 KD (byl přestupný rok) - pokud tedy zasáhla nějaká nemoc 29. 2., jinak v nepřestupném roce platila podp. doba 365 KD
    od letošního roku je podp. doba 380 KD a měly by se do toho započítavat předchozí nemoci, takže určitě znovu celý rok marodit nemůže
    dokonce i PÚ už se nebude (myslím) extra sledovat - pro podp. dobu
    jenže já byla opravdu přesvědčená o tom, že to již budou sledovat OSSZ, vždyť už MÚ nemají psát na daná místa konec podpůrčí doby (po 270 KD) - nebo snad mají? tak já tomu nerozumím
    říkala jsem si, že už se mě to sledování týkat nebude, tudíž tomu nebudu věnovat takovou pozornost a teď se dozvídám tohle
    omlouvám se, ale správnou odpověď neznám
    musím to nejprve někde zjistit, jak se věci opravdu mají
    v tom případě nechápu, proč na OSSZ evidují všechny neschopenky (i ty, které jsou do 14 KD a platí je jen zam-tel)

• 9. 2. 2009 21:04

aves (neregistrovaný)

reagovala jsem na paní Radku,byla jsem přesvědčená,že to OSSZ ohlídají.ona se ale ptá na RO a PD,tak jsem se chtěla zeptat Vás! viděla jsem,že jste odpovídala,takže proto. Máte pravdu s tím,že se už nemá informovat lékař, OSSZ a nemocný za-nec po 270 KD.Jestli budete vědět tak se ozvěte,ráda bych byla chytřejší.Je pravda,že pracovní úrazy se budou započítávat že? a pokud neuplyne 190 dní mezi jednou a druhou PN,tak se započítává do PD.to asi taky říkám správně.a jak byste řešila v případě,že vám nastoupí nový za-nec a dnes už se na zápočtovým listě nemusí uvádět počet PN,jak v tomto zjišťujete PN u nově nastoupených? voláte předchozím MÚ a ptáte se kdy marodil? díky moc

• 9. 2. 2009 21:14

yy (neregistrovaný)

Tak já nebudu volat nikam, za to nejsem placená. Ptala jsem se na toto na školení, bylo mi řečeno, že zaměstnavatel už není povinen promaroděné doby nikam potvrzovat, ba naopak, že nikam nesmí uvádět nic, co není v ZP bez souhlasu zaměstnance. Školitel říkal, že je to zřejmě chyba v zákonech a že jsou si vědomi, že nikdo není schopen podpůrčí dobu u nových zaměstnanců ohlídat . Není to ale problém mzdové účetní. Jinak že PD opravdu bude sledovat OSSZ.

• 9. 2. 2009 21:21

aves (neregistrovaný)

právě,že to není uhlídatelný.jen jsem se chtěla zeptat,protože na školení říkali,že si snad máme volat k přechozím za-telům,ale asi záleží na MÚ.takže když vám začne marodit nový za-nec,budete posuzovat jako první nemoc? na tom zápočťáku už se počet PN nesmí uvádět že?díky

• 9. 2. 2009 22:03

yy (neregistrovaný)

Nesmí a já nikam volat nebudu, nechám si od něj napsat čestné prohlášení o promaroděných dobách, ať si to on zjistí kde chce. A dál ať si zákonodárci poradí, kdo za to nese zodpovědnost.

• 9. 2. 2009 22:08

aves (neregistrovaný)

takže na základě čestného prohlášení.ať si tam vymýšlý co chce,když nebude mít zjištěno od předchozích MÚ (zaměstnavatele) a když se tedy nemusí sledovat PD,tak by to mohlo být v pohodě ne? dobrý řešení :-))

• 9. 2. 2009 22:47

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak to snad ne. Do potvrzení o zaměstnání se promaroděné dny neuvádí už 2 roky (viz § 313 ZP), ale potvrzovaly se na zvláštním potvrzení, které vydával ten, kdo nemocenské dávky vyplácel. Copak v tomto potvrzování je nějaká změna, jako že by se nemělo vystavovat?Jiřka.

• 9. 2. 2009 22:53

aves (neregistrovaný)

na školení nám říkali,že si MÚ mají u nových za-nců zjišťovat předchozí nemoce těchto nových.tak jsem se na to tady ptala.nevím tedy proč,když PD sledují od r.2009 OSSZ..Na ZL se od roku 2009 nesmí uvádět počet KD PN, protože takovýho člověka,který si párkrát zamarodí pak nikde nevezmou žejo !

• 9. 2. 2009 22:58

Jiřka1 (neregistrovaný)

Na potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťáku) se promaroděné dny nesmí uvádět už od r. 2007. Ale zaměstnanec byl povinen právě kvůli doložení případné podpůrčí doby přinést potvrzení o promaroděných dnech. Já myslím, že na tom se nic nezměnilo. Potvrzení o zaměstnání(tzv. zápočťák) je jedno potvrzení a potvrzení o promaroděných dnech kvůli vyplácení nemocenské je druhé potvrzení. Kde je napsáno, že toto druhé potvrzení nemusí dokládat? Prostě si ho musí vyžádat od předešlého plátce nemocenských dávek a doložit současnému plátci nemoc. dávek.Jiřka.

• 9. 2. 2009 23:07

aves (neregistrovaný)

my ve firmě máme dva typy ZL.zápočtový list (1)- je uváděn s jednotlivými KD PN a zápočtový list (2) je bez uvedení KD PN. Takže dáváme ten druhý, kde se ty dny PN neuvádí. Netuším a proto jsem vznesla dotaz, zda musí MÚ sondovat od těch předchozích kolik má KD PN nový za-nec. Pani mi odpověděla,že sondovat nebude a nebude telefonovat,že dá podepsat čestné prohlášení jak marodil....???? netušila jsem,že se KD PN nesmí uvádět již od roku 2007.v té době jsem ještě tuto funkci nezastávala.

• 10. 2. 2009 22:18

Jiřka (neregistrovaný)

>>>Tak to snad ne. Do potvrzení o zaměstnání se
    >>>>promaroděné dny neuvádí už 2 roky (viz § 313 ZP), ale
    >>>>potvrzovaly se na zvláštním potvrzení, které vydával
    >>>>ten, kdo
    >>>>nemocenské dávky vyplácel. Copak v tomto potvrzování
    >>>>je
    >>>>nějaká změna, jako že by se nemělo vystavovat?Jiřka.

>>
    >>Na potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťáku) se
    >>promaroděné dny nesmí uvádět už od r. 2007. Ale
    >>zaměstnanec
    >>byl povinen právě kvůli doložení případné podpůrčí
    >>doby
    >>přinést potvrzení o promaroděných dnech. Já myslím,
    >>že
    >>na tom se nic nezměnilo. Potvrzení o zaměstnání(tzv.
    >>zápočťák) je jedno potvrzení a potvrzení o
    >>promaroděných dnech kvůli vyplácení nemocenské je
    >>druhé
    >>potvrzení. Kde je napsáno, že toto druhé potvrzení
    >>nemusí
    >>dokládat? Prostě si ho musí vyžádat od předešlého
    >>plátce
    >>nemocenských dávek a doložit současnému plátci nemoc.
    >>dávek.Jiřka.
    >
    >my ve firmě máme dva typy ZL.zápočtový list (1)- je
    >uváděn s jednotlivými KD PN a zápočtový list (2) je bez
    >uvedení KD PN. Takže dáváme ten druhý, kde se ty dny
    >PN neuvádí. Netuším a proto jsem vznesla dotaz, zda
    >musí MÚ sondovat od těch předchozích kolik má KD PN nový
    >za-nec. Pani mi odpověděla,že sondovat nebude a nebude
    >telefonovat,že dá podepsat čestné prohlášení jak
    >marodil....???? netušila jsem,že se KD PN nesmí uvádět již
    >od roku 2007.v té době jsem ještě tuto funkci
    >nezastávala.

Protože od r. 2007 začal platit "nový" zákoník práce, kde je v § 313 uvedeno, co se může uvádět do potvrzení o zaměstnání. Nicméně pro výplatu nemocenských dávek je potřebné vědět, kolik toho promarodil, proto musí přinést i další potvrzení, na kterém budou potvrzeny ty promaroděné dny.

• 10. 2. 2009 23:01

aves (neregistrovaný)

takže mám každému takovému za-nci říct aby donesl potvrzení od předchozího za-tele o jeho pracovních neschopnostech? to čestné prohlášení asi ne co? díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).