Re: Nárok na dovolenou po mateřské
Ano, měla jste nárok na požádání vyčerpat celoroční výměru dovolené (ne proplacení, ale vyčerpání a zaplacení), tj. celých 25 dní. Protože rodičovská před mateřskou trvala jen do 24.4. a nebylo tedy zameškáno ani 100 prac. dnů, celoroční dovolená se nekrátí, pokud jste o ni požádala tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou. A teprve po vyčerpání řádné dovolené požádat o rodičovskou dovolenou tak, aby bezprostředně navazovala na tu řádnou dovolenou.
Děkuji za odpověď. O možnosti nástupu na ŘD jsem se dověděla od příbuzného a asi jsem neměla kompletní informace. Na mateřskou dovolenou jsem nastoupila ihned 7.11.2008. Mám ještě šanci na zbytek dovolené nebo mám být ráda aspoň za tu polovinu? Díky moc.
Počkejte, ale původně jste psala, že jste požádala o čerpání dovolené. Tak jak to bylo? Požádala jste o čerpání řádné dovolené nebo jste rovnou požádala od 7. 11. o rodičovskou dovolenou (na všechno totiž musíte mít písemnou žádost)? Protože pokud jste nepožádala o čerpání řádné dovolené, ale rovnou jste odevzdala žádost o rodičovskou dovolenou nejdéle do 3 let dítěte (neplést si to s rodičovským příspěvkem, ten s tím nesouvisí), pak Vám zaměstnavatel neměl proplatit vůbec nic. Dovolená se totiž může proplácet jen při skončení prac. poměru. Jinak se může jen čerpat. Pokud jste výslovně nepožádala o čerpání dovolené, tak Vám neměl zaplatit nic a dovolenou Vám schovat na dobu návratu po rodičovské. Ale už by byla krácená, ale ne o polovinu, ale o méně. Jestli je to tak, tak Vám ještě nějaký ten den zbývá k vyčerpání po rodičovské (zaměstnavatel ji totiž vypočítal špatně). Ale nejprve si musíte ujasnit, jak to teda s těmi žádostmi bylo.
Děkuji. Písemně jsme žádali o "proplacení nároku na čerpání ŘD od 7. 11.". Tuto žádost zaměstnavatel přijal bez výhrad. Rodičovskou dovolenou dle rady pracovnice úřadu jsem nastoupila 7. 11. a tento formulář zaměstnavatel potvrdil. U prvního dítěte nám to "prošlo", proto jsme teď překvapeni polovinou peněz. Jaký nám radíte další postup? Děkujeme za vaše rady a čas.
Proplacení nároku na čerpání - to je taková nejasná žádost. Proplacení je něco jiného než žádost poskytnutí řádné dovolené (tzn. její vyčerpání). Píšete, že rodič. dovolenou jste dle rady pracovnice úřadu nastoupila 7.11. Vy si ale pletete pojmy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele (stejně jako řádná dovolená nebo mateřská dovolená) a vůbec nesouvisí s rodičovským příspěvkem, to je název státní dávky (můžete vůbec nebýt na rodičovské a přitom pobírat rodič. příspěvek nebo naopak být na rodičovské a přitom nepobírat rodič. příspěvek). Takže pracovnice Vám řekla, že máte požádat o rodičovský příspěvek ihned po MD - to je v pořádku. Zároveň jste ale měla zaměstnavatele požádat o to čerpání řádné dovolené (nikoli proplacení) a teprve po jejím vyčerpání požádat o poskytnutí rodičovské dovolené. Nevím, kdy jste byla na mateřské s prvním dítětem, ale dříve totiž platil jiný zákoník a dovolená se proplácela. Teď proplácet nelze - pouze čerpat. Takže i zaměstnavatel udělal chybu - že Vám vůbec něco zaplatil. Neměl Vám platit nic a dovolenou schovat až na dobu návratu z rodičovské. Nicméně - proplatil Vám za méně dní, než na kolik máte nárok, takže se s ním musíte domluvit, že zbylé dny si po návratu z rodičovské ještě vyčerpáte. Odkdy dokdy jste tedy požádala zaměstnavatele o poskytnutí rodičovské dovolené?(nemyslím ten rodičovský příspěvek, o který jste žádala na úřadě).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.