Vlákno názorů k dotazu Rodičovská dovolená od xy5 - Re: rodičovská dovolená pokud požádala o rodič. dovolenou do...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2009 9:40

xy5

Re: rodičovská dovolená
    pokud požádala o rodič. dovolenou do 17.3. 2009 (ten den budou dítěti 3 roky), potom musí nastoupit dne 18.3. do zaměstnání
    pokud nenastoupí, může požádat zam-tele o neplacené volno třeba do 4 let dítěte
    toto neplacené volno není povinen zam-tel poskytnout, takže pokud víte, že tuto zam-kyni již nebudete potřebovat, tak je lepší, když se dohodnete na uk. PP dne 17.3.09 (bez odstupného!)
    pokud na tento návrh nepřistoupí, trvejte na nástupu do zaměstnání od 17.3., pokud nenastoupí, budete psát neomluvenou absenci - srážet zdrav. poj., které ona musí uhradit, po nějaké době dáte okamžité zruš. PP dle § 55 - není nárok na podporu
    takže v zájmu zam-kyně je, abyste se buď dohodli na rozumném řešení (navrch v rozhodování má zam-tel), pokud se chce starat o dítě (nemá zajištěné hlídání, jinak to, že pobírá rodič. přísp. nemá na vrácení se do práce vliv)

• 13. 2. 2009 9:45

majda (neregistrovaný)

a pokud by zažádala do 4 let věku dítěte, mohla by vůbec zažádat do 4 let věku dítěte?

• 13. 2. 2009 9:49

xy5

dotazu nerozumím
    rodičovská dovolená je ze zákona max. do 3 let dítěte (volno u zam-tele)
    rodičovský příspěvek (od státu) s tím nemá co společného
    den po 3. narozeninách by měla nastoupit zpět do zaměstnání
    rodičovská dovolená (u zam-tele) do 4 let dítěte - neexistuje
    možnosti jsem nastínila v předchozí odpovědi

• 13. 2. 2009 9:51

majda (neregistrovaný)

já jsem jenom myslela, že v roce 2006 šlo požádat o rodičovskou dovolenou i do 4 let věku dítěte.

• 13. 2. 2009 9:55

xy5

nikdy nešlo požádat zam-tele o rodič. dovolenou do 4 let dítěte (tedy ani v r. 2006)

• 13. 2. 2009 10:39

majda (neregistrovaný)

>>>>>>rodičovskou dovolenou u této zaměstnankyně: PPM DO
    >>>>>>2.2.2006-16.8.2006, žádost o rodičovskou dovolenou do
    >>>>>>17.3.2009
    >>>>>>do 3 let věku dítěte. Kontaktovala jsem paní písmeně
    >>>>>>a
    >>>>>>dnes se ozvala, že má rodičák do 4 let věku dítěte.
    >>>>>>Nevím co s tím, poradíte?
    >>>>>
    >>>>>pokud požádala o rodič. dovolenou do 17.3. 2009 (ten
    >>>>>den budou dítěti 3 roky), potom musí nastoupit dne
    >>>>>18.3. do zaměstnání
    >>>>>pokud nenastoupí, může požádat zam-tele o neplacené
    >>>>>volno třeba do 4 let dítěte
    >>>>>toto neplacené volno není povinen zam-tel poskytnout,
    >>>>>takže pokud víte, že tuto zam-kyni již nebudete
    >>>>>potřebovat, tak je lepší, když se dohodnete na uk. PP
    >>>>>dne
    >>>>>17.3.09 (bez odstupného!)
    >>>>>pokud na tento návrh nepřistoupí, trvejte na nástupu
    >>>>>do zaměstnání od 17.3., pokud nenastoupí, budete psát
    >>>>>neomluvenou absenci - srážet zdrav. poj., které ona
    >>>>>musí uhradit, po nějaké době dáte okamžité zruš. PP
    >>>>>dle §
    >>>>>55 - není nárok na podporu
    >>>>>takže v zájmu zam-kyně je, abyste se buď dohodli na
    >>>>>rozumném řešení (navrch v rozhodování má zam-tel),
    >>>>>pokud
    >>>>>se chce starat o dítě (nemá zajištěné hlídání, jinak
    >>>>>to, že pobírá rodič. přísp. nemá na vrácení se do
    >>>>>práce
    >>>>>vliv)
    >>>>
    >>>>volala jsem si na sociálku a tma mi paní řekla, že můžeme zaměstnkyni prodloužit do 4 let věku dítěte a vést ji nadále v mimoevidenčním stavu, ale že 4tý rok se nepočítá jako doba omluvená. Co to znamená?

• 13. 2. 2009 14:42

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak takové rady mám nejradši. Podívejte, fakta jsou tato: Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a trvá maximálně do 3 let dítěte. Rodičovský příspěvek je název státní dávky a vůbec nesouvisí s délkou rodičovské dovolené.
    Takže po 3. narozeninách dítěte ona musí nastoupit do práce. Pokud chce být ještě doma, tak tu dobu po 3. narozeninách musí mít nějak omluvenou, takže zaměstnavatele požádá o neplacené volno, ale zaměstnavatel NEMUSÍ toto povolit. Pak jí nezbude, než buď do práce nastoupit nebo se dohodnout na skončení prac. poměru. Pokud jí povolíte neplacené volno, zůstává nadále Vaší zaměstnankyní a po skončení nepl. volna jí musíte dát práci dle pracovní smlouvy. Doba povoleného neplaceného volna je doba omluvená (když jí ho zaměstnavatel odsouhlasí, tak je přece tímto její nepřítomnost omluvená). Paní tím možná myslela, že se tato doba nepočítá jako doba vyloučená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).