Re: Sběr bylin
cosi k tomu:
Zákon 289/1995 Sb, §19, odstavec (1): „Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody …“
Když sbíráme cokoliv mimo les - a je jedno, koho to je (louky, zahrady...), je to krádež.
A pokud "to" z lesa (byliny, maliny, houby...) prodáváte, je to prostě krádež cizího majetku. Zákon dovoluje si Z LESA brát pouze pro vlastní potřebu, odjinud /louky, pastviny... .si nesmite brat nic.
Ale nemam jistotu, zda je zakon jeste v platnosti.
Které právní předpisy prosím jasně ošetřují, kolik hub, borůvek, klestí atp. si mohu vzít? Zákon o lese 289/1995 Sb. definuje, co ano a co ne, ale o množství vyjádřeném v konkrétních jednotkách jsem zde údaje nenašel. Taktéž slovo "byliny" tento zákon dle mého neobsahuje.
>>>
>
>
>Které právní předpisy prosím jasně ošetřují, kolik
>hub, borůvek, klestí atp. si mohu vzít? Zákon o lese
>289/1995 Sb. definuje, co ano a co ne, ale o množství
>vyjádřeném v konkrétních jednotkách jsem zde údaje
>nenašel. Taktéž slovo "byliny" tento zákon dle mého
>neobsahuje.
kdysi vyšlo něco (nevím, jestli výklad nebo vyhláška), kde stanovili pro vlastní spotřebu lesní plody (houby, maliny,...) kilo.
já to beru tak, že z cizího pozemku nesmím prostě brát vůbec nic, jen les má zákonou úpravu, že "cosi" si může vzít i ten, kdo není jeho majitelem.
představte si neoplocená pole. můžete na ně vstoupit a narvat si tam třeba kukuřici? nám takhle z neoplocených polí sklidili dva pytle cibule. ač byly evidentně pro osobní potřebu (hooodně rozvětvení lakatošové), nikdo množství neřešil a policie řešila jen krádež. na cizím poli (louce, pastvině) nemáte co dělat a už vůbec ne z ní něco brát:-)
BTW:taky sbírám bylinky, i na loukách které mi neříkají pane, ale ne po pytlech
Třezalka se smí, info přímo od ochranářů..... , možná zákonem zakázáno, ale bavili jsme se o tom, že nepostihují, zákon jsem vážně nestudovala......
a p.s. nesekáme tam už roky louky - ani cizí....... je to všechno státní, je to zakázané, dříve je sousedovy ovce spásaly a bylo tam mnoho chráněných i nechráněných bylin....
a nedávno tam byli ochranáři z KRNAPU a zírali, jak plevelovité úplně zlikvidovali hořce atd..... najednou se diví. Jenomže to je zase nedomyšlený zákon... přirozená likvidace plevelovitých rostlin neexistuje a byliny a chráněné rostliny na to zrovna TAM docela doplácejí. No nic..... hlavně, že v KRNAPU staví asfaltku.....
omlouvám se za průchod emocí...... kde není žalobce, není soudce.... takže všichni uvidí, že jsem louku posekala, všichni uvidí, že jsem ji pošlapala, nebo, že kšeftuju s třezalkou ve velkém.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.