Vlákno názorů k dotazu Odpočet na studenta+trvalé bydliště od Hanka - Re: odpočet na studenta+trvalé bydliště nemusíte mít stejné trvalé...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2009 19:19

Hanka (neregistrovaný)

Re: odpočet na studenta+trvalé bydliště
    nemusíte mít stejné trvalé bydliště, musí s vámi sdílet jednu domácnost, to jsou 2 věci. Za rok 08 jste měla zdanitelný příjem, odečtete si syna za celý rok (pokud teda je s vámi ve společné domácnosti )

• 16. 2. 2009 19:23

Thomaska (neregistrovaný)

a ještě mě napadlo za 3.
    syn je můj vlastní,ale manželův nevlastní a protože v letošním roce mám už jen RP - je možné, aby v r. 2010 při zúčtování daní si ho manžel potom on odepsal z daní? (ježiši to ale motanice :-)

• 16. 2. 2009 19:59

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel (protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je, aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky, nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže ani rodič na něj uplatňovat slevu.

• 16. 2. 2009 20:10

Thomaska (neregistrovaný)

já už myslím na rok dopředu, až se budou dělat daně za letošek... věkově to spl'nuje, společná domácnost taky, přídavky nežádáme, takže to takhle jde...

>Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel
    >(protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je,
    >aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu
    >celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho
    >uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že
    >pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho
    >rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky,
    >nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže
    >ani rodič na něj uplatňovat slevu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).