Re: pracovní uraz
Dobrý den, několik doplňujících informací:
- posouzení, zda úraz, který se stal v zaměstnání, je úrazem pracovním, určuje vždy a pouze zaměstnavatel. Doktor pro svojí evidenci pakmůže vyznačit "úraz v zaměstnání" i na neschopence;
- zaměstnavatel, pokud uzná, že úraz je opravdu úrazem pracovním (musí se stát v pracovní době a při plnění pracovních úkolů), musí po vyšetření tohoto úrazu stanovit, zda postižený porušil, nebo ne, nějaký předpis BOZP, tedy zda se na úrazovém ději njak podílel;
- "jakými % se pak zaměstnance podílel, konstatuje pouze zaměstnavatel, ted třeba polovinou, tedy 50% a potom se veškeré náhrady za pracovní úraz zaměstnanci snižují (krátí) o těch 50%. tedy rozdíl mezi nemocenskou a čistým příjmem, na bolestém, na majetku zaměstnanc, který se zničil při úrazuovém ději a na účelně vynaložených prostředcích při léčení vzniklého poranění;
- pokud se zaměstnanec nepodílel na PÚ, náleží mu něch 100% z výše uvedeného;
- u některých firem se toto odškodnění jednorázově doplácí až po ukončení pracovní neschopnosti, kdy se pobírá pouze ta nemocenská;
Snad jsem trušku pomohl.
Děkuji moc za radu,prac.uraz mi zaměstnavatel uznal,tak bych měla mít 100%.A chtěla bych se ještě zepat,kdy náhradu mzdy dorovnává pojištovna,Marodím od 6.2. do 17.3. prvních 14 dní mě vyplácí zaměstnavatel,pak vše přechází na OZZP.To znaména,že 20.2.musím odevzdat zaměstnavateli lístek na peníze s přílohou žádosti pro výplatu dávek
Dobrý den,
omlouvám se, ale "rychlost" pojišťovny neznám. V zásadě by to ale měla proplatit (to co jsem minule uvedl) ihned po tom, co od vaší firmy (nebo odo příslušné OSSZ, pokud jste malá firma do 25 osob) obdrží formulář, kde budou vaší účetní vyčísleny požadované částky a vyjáření zaměstnavatele, že jste se nepodílela na vzniku PÚ. Takže si jen hlídejte, zda byl formulář pojišťovně odeslán.
Pěkný den a s pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.