Re: ŘD vs. RD - jen kontrola
a ještě mi prosím poraďte, jestli je nějaká lhůta, do kdy si zaměstnankyně po RD tuto ŘD musí vyčerpat. Pro upřesnění uvedu příklad: rok 2007 - zaměstnankyni po krácení pro nemoc před MD zbývá 16,5 dne ŘD, rok 2008 - po krácení pro RD zbývá 13,5 dne ŘD, rok 2009 - nárok kvůli čerpání RD nárok nevniká, rok 2010 - zaměstnankyně nastoupí po RD v prosinci 2010 a dejme tomu, že neodpracuje 21 směn, takže nárok nevznikne. To do konce roku 2010 nemá šanci vyčerpat 30 dní ŘD (16,5 dne z 2007 + 13,5 z r. 2008). Můžu tuto dovolenou převést do roku 2011 nebo propadne?
Pokud si nepožádá ihned po skončení MD, aby navazovala (to je jediný případ, kdy musí zaměstnavatel vyhovět) pak nástup určuje zaměstnavatel. Ale myslím, že dovolená z roku 2007 propadla.
Je to ale ještě daleko, vůbec bych to tolik dopředu neřešila, naši zákonodárci to klidně ještě několikrát změní.
>>>>>>Prosím jen o potvrzení mého názoru, event. pokud je
>>>>>>můj názor špatný, prosím o jeho opravu.
>>>>>>Zaměstnankyně je na MD do 13.5.2009, tím pádem vzniká
>>>>>>nárok na celoroční výměru ŘD (u nás 20 dní), pokud
>>>>>>nepožádá o čerpání ŘD hned po MD, těchto 20 dní se
>>>>>>bude
>>>>>>následně krátit za RD (za každých 100 dnů o 1/12
>>>>>>atd.)?
>>>>>
>>>>-
>>>>po krácení pro RD zbývá 13,5 dne ŘD, rok 2009 - nárok
>>>>kvůli čerpání RD nárok nevniká, rok 2010 -
>>>>zaměstnankyně nastoupí po RD v prosinci 2010 a dejme
>>>>tomu, že
>>>>neodpracuje 21 směn, takže nárok nevznikne. To do
>>>>konce
>>>>roku 2010 nemá šanci vyčerpat 30 dní ŘD (16,5 dne z
>>>>2007 + 13,5 z r. 2008). Můžu tuto dovolenou převést
>>>>do
>>>>roku 2011 nebo propadne?
>>>
>>>Pokud si nepožádá ihned po skončení MD, aby
>>>navazovala
>>>(to je jediný případ, kdy musí zaměstnavatel vyhovět)
>>>pak nástup určuje zaměstnavatel. Ale myslím, že
>>>dovolená z roku 2007 propadla.
>>>Je to ale ještě daleko, vůbec bych to tolik dopředu
>>>neřešila, naši zákonodárci to klidně ještě několikrát
>>>změní.
>>
>>Teď jsem na to v komentáři k ZP narazila a taky jsem
>>došla k názoru, že dovolená z r. 2007 propadla. Pokud
>>se pletu, tak mi prosím někdo opravte, ať neudělám
>>zbytečně botu.
>
>Ale ten nový zákoník platí od r. 2007, takže dovolená
>za rok 2007 jí bude schována k čerpání po rodičovské
>(takže nepropadla). Propadla by dovolená z roku 2006,
>kdy toto uschování ještě neplatilo.
No jo, jenže jí nepropadla z důvodu čerpání RD, ona ji nevyčerpala z důvodu nemoci, nikoli RD
§ 218 odst. 3
3) Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené
Jak to? Já v dotaze čtu, že od v roce 2007 před mateřskou marodila a pak v témže roce nastoupila na mateřskou, na které byla do r. 2008. Poté si mohla požádat o vyčerpání dovolené za rok 2007 (pokrácené o nemoc před mateřskou) i o vyčerpání nároku za rok 2008. To zřejmě neudělala a rovnou nastoupila na rodičovskou. Čili jak dovolená z roku 2007, tak dovolená z roku 2008 (teď již pokrácená v důsledku následné rodičovské) jí jsou schovány do doby návratu z rodičovské, kdy si je může vyčerpat.
Prvně se omlouvám za překlep hned v úvodu mého dotazu, mělo tam být MD od 13.5.2008. A teď jsem trochu zmatená, takže se omlouvám a ještě jednou prosím o objasnění ŘD 2007. V r. 2007 do 4.5. pracovala, od 7.5. do 30.10. nemocná, od 31.10. MD, která trvá do 13.5.2008. Takže v roce 2007 nečerpala rodičovskou dovolenou, ale jen mateřskou. A § 218, odst. 3 mluví o schování dovolené z důvodu čerpání rodičovské ne mateřské. A pak ještě čtu komentář v ZP komenář: "V odstavci 4, od něhož se podle §363 odst 2 ZP nelze odchýlit, se stanoví druhý z případů, kdy zaměstnavatel neurčuje nástup zaměstnance na dovolenou, neboť termín čerpání dovolené vyplývá přímo ze zákona. S výjimkou uvedenou v odst 3 (tedy z důvodu rodičovské dovolené) je tomu tak v případě, kdy zaměstnavatl neurčil zaměstnanci čerpání dovolené podle odst. 1 ani do 31. října příštího kalendářního roku, neboť za této situace zákon určuje, že dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část je první následující pracovní den. Pokud zaměstnanec nevyčerpá dovolenou v "povinném" rozsahu ani tímto způsobem, právo na tutou dovolenou zaniká. Zánik práva nastane i za situace, kdy zaměstanci v nástupu dovolené "ze zákona" bránila např. překážka v práci (např. pracovní neschopnost, mateřská dovolená)." Takže z poslední věty téhle citace bych se domnívala, že dovolená za r. 2007, kterou nevyčerpala z důvodu nemoci a následné MD, propadne. Děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.