Re: přeplatek na OSSZ a ZP r. 2007
Vrácené přeplatky za rok 2007 patří na ř. 101, proto z nich lze uplatnit paušál. Alespoň podle výkladů pracovníků MF a FŘ. Ostatně sama jste to četla v Poradci. Asi od ing. Sedlákové, že? Schovejte si to, v případě soudního sporu by se mělo postupovat podle zásady In dubio mitius, opakovaně užité v judikátech Ústavního soudu, mimo jiné např.
http://www.usoud.cz/scripts/detail.php?id=542:
Nález Ústavního soudu (soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová) sp.zn. I. ÚS 643/06 (globální celní záruky)
"Snaha státu maximalizovat fiskální výnosy je legitimní a ústavním pořádkem aprobovaná, avšak musí respektovat předem jasně daný zákonný rámec, jinak dochází k ústavně neaprobovatelnému zásahu do vlastnického práva v rozporu s čl. 11 odst. 5 Listiny. Veřejná moc nemůže využívat nejasnost právní úpravy, kterou sama vyvolala."
Názor, že vrácené přeplatky patří nař. 105 sdílí asi jen pan Vladimír 2. Má na to právo, nicméně své daňové přiznání bych mu nesvěřil. :-))
Hezký en!
Re: přeplatek na OSSZ a ZP r. 2007
Děkuji, ještě jsem si to ověřovala na FÚ - dají mi dnes vědět. Ještě mě napadlo - budu mít jedny příjmy pro FÚ a zúčtování DzP a druhé příjmy pro zúčtování na ZP a OSSZ (ty budou nižší, budou bez těch vrácených přeplatků). Díky moc za potvrzení.
Pěkný den a víkend!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.