Re: DPH - ojeté vozy , zvláštní režim at
Zrovna jsem přibrala jednoho klienta - autobazaristu. DPH u aut koupených v EU uplatňuje z celé částky. Sami mě na to upozorňovali, ať to mám napoprvé dobře. Ve zdejších diskuzích jsem se dočetla, že pokud DPH pouze z rozdílu, musí být na faktuře z EU výslovně uvedeno, že i oni uplatnili zvláštní režim. DPH u mého klienta FÚ kontroloval a tento postup schválili.
Děkuji za Váš názor !!!
>Zrovna jsem přibrala jednoho klienta - autobazaristu.
>DPH u aut koupených v EU uplatňuje z celé částky. Sami
>mě na to upozorňovali, ať to mám napoprvé dobře. Ve
>zdejších diskuzích jsem se dočetla, že pokud DPH pouze z
>rozdílu, musí být na faktuře z EU výslovně uvedeno, že
>i oni uplatnili zvláštní režim. DPH u mého klienta FÚ
>kontroloval a tento postup schválili.
Ještě jedna myšlenka k tomuto. Pokud dojde ke změně u odpočtu DPH u osobních aut od dubna 2009, bude pro firmy kupující ojetá auta lepší kupovat auta, která autobazar dovezl z venku. Autobazar jim může vystavit daňový doklad (musí zdanit celou částku, když není výslovně uveden zvláštní režim na faktuře z EU) a oni si mohou uplatnit odpočet DPH. U aut z ČR, u kterých nebyl uplatněn odpočet DPH na vstupu, se stále bude zdaňovat pouze rozdíl.
Je má úvaha správná?
Ano vaše úvaha je naprosto správná , dokonce jsem ve stejném duchu vznášel dotaz na MFČR a né jen z nových o.a. !!! , ale i z osobních automobilů - ojetých , kdy si podnikatel koupí ojeté auto od dovozce nebo v bazaru a.t.p. a bude uvedeno na faktuře základ daně a daň , může si samozřejmě tuto odečíst , ale až se zd.plněním do 1.4.2009
Děkuji za popovídání. Moc diskusí na toto téma tu není, nebo není až tak podrobných. A k novele zákona - všichni se začnou pídít po informacích až v dubnu. Ale bazar chce informace předem, chtějí upravit nabídku na internetu a pro podnikatele je odpočet DPH docela zásadní věc. Tak jsem ráda, že jsem to dobře pochopila a podala jim správné informace.
Můžu ještě jeden dotaz?
Auto z ČR s odpočtem 19% DPH - prodáno plátci na Slovensko.
Vystavujem doklad bez DPH jako dodání do EU. Bude to vcházet do souhrného hlášení pro FÚ?
Program mi nabízí dvě možnosti: dodání zboží do EU plátci (vstupuje do souhrného hlášení) a dodání dopr. prostředku do EU plátci (nevstupuje do souhrného hlášení).
Nevím, jestli mi něco neuniká..... program je velmi dobře postaven. Tak než začnu otravovat programátory, hledám informace.
Dobrý den , neznám takovýto případ , bohužel - neboť auta prodávám CZ zákazníkům , takže souhrné hlášení neprovádím ! , ale řekl bych , že to na 100% musí jít do souhrného hlášení , pokud prodáváte bez DPH , aby se to následně napárovalo s přiznáním toho SK občana (případně SK firmy atp . ) .........
Mám za to že Váš dotaz nevyřeší programátor , ale FÚ. Řekl bych že by mělo jít o jeden minutový telefon a víte co a jak - tedy pokud to nezvedne nějakej EXTRA tupec :-( .....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.