Re: OT Porušení DPP?
V § 75 Zákoníku práce není o výpovědi nic uvedeno, ale protože byla sjednána písemně, měl by taky existovat písemný doklad o tom, když se rozhodnete nenastoupit. To je jen můj osobní názor. Asi by to na toho zaměstnavatele působilo divně, kdybyste si jen tak zavolala, že nenastoupíte... Lepší je mít něco v ruce.
No jistě že ne. Já jsem taky psala § 76, ještě doplním odst . 6
6) Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit dohodou účastníků ke sjednanému dni; jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být však sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr
Ale paní má podepsanou DPP, proto jsem reagovala na to, na co jsem reagovat chtěla (takže ne na Vaši odpověď). Ji konkrétně nemusí zajímat, jak je to v § 76, protože se jí týká § 75, pokud tomu dobře rozumím. Totiž toto:
§ 75 Dohoda o provedení práce
Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 150 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce.
Když zapomenete na § 76, jak byste zrušila DPP Vy, být na jejím místě?
Zákoník práce způsob ukončení DPP, než zaměstnanec odpracuje dohodnutý rozsah práce, neupravuje. Účastníci by tudíž měli na tuto otázku pamatovat a způsob jejího ukončení sjednat (třeba se inspirovat u DPČ nebo v předešlé právní úpravě, která umožňovala odstoupení od DPP). Takže ty rady uvedené výše v tom smyslu, zda zavolat nebo písemně, nebyly OK. Pokud tazatelka nenastoupí a neodpracuje, k čemu se zavázala, zaměstnavatel může požadovat náhradu škody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.