Vlákno názorů k dotazu Dovolená za únor..neodpracovaných 21 dní od Blanka - Re: Dovolená za únor..neodpracovaných 21 ne, ta podmínka 60...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2009 10:12

Blanka (neregistrovaný)

Re: Dovolená za únor..neodpracovaných 21
    ne, ta podmínka 60 dnů,, je při nástupu, a záleží na rozhodnutí firmy..
    pokud končíte 28.2.2009. může firma říct.. že nemáte nárok na dovolenou za únor. ale může být i benevolentní a za únor Vám dovolenou dát.. záleží také na tom, jestli jste v únoru nečerpala třeba i loňskou dovolenou

takže byste měla mít nárok na 1,66 x 2 tj. 3,32, když bude firma benevoletní za únor...

par. 212 odst. 2 až 4 ZP
    Pokud pracovní poměr netrval celý rok, má zaměstnanec nárok na poměrnou část dovolené, a to za každý celý kalendřání měsíc trvání pracovnío poměru ve výši jedné dvanáctiny (resp i za měsíc v němž zaměstnanec mění zaměstnáníú. I zde se lzde odchylit ve prospěch zaměstnance a poskytnou tak dovolenou iza měsíc, v nemž netrval pracovní poměr po všechny dny.

• 25. 2. 2009 10:20

M. (neregistrovaný)

Tak benevolentní rozhodně není,takže to záleží jen na něm?Už vidím v dnešní době zaměstnvatele,který bude dávat něco navíc,když to zákon umožňuje.Díky

• 25. 2. 2009 10:25

Blanka (neregistrovaný)

:)) vidíte u nás ano,, i při vyplácení odstupného přesně doržujeme zákon.. a jsme tak benevolentní, že končí pracovní poměr 28.2. a pracovnice tak fňuká... fňuká... a fňuká, že jí řeknu ať už raději od 15.2. nechodí.. a mám od ní pokoj.. a raději chodím v sobotu a v neděli místo ní:))))))

• 25. 2. 2009 10:27

Dáša3 (neregistrovaný)

Zaměstnavatel má pravdu v tom, že pokud neodpracujete 60 dní, posuzuje se nárok na dovolenou podle odpracovaných dnů. Za každých 21 odpr. dnů náleží 1/12 ročního nároku dovolené. Takže se podívejte, kolik jste odpracovala dnů (pokud jste nebyla nemocná, neměla nepl. volno apod., tak leden měl 22 a únor 20 prac dnů, takže by to vyšlo na 2/12).

• 25. 2. 2009 10:24

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ta podmínka 60 dnů není jen při nástupu. Každý kal. rok se pro určování řádné dovolené posuzuje zvlášť (tzn. vždy nově od začátku). Pokud v kal. roce u toho zaměstnavatele odpracujete aspoň 60 směn, určuje se nárok podle odpracovaných měsíců. Dokud v kal. roce ještě neodpracuje ani 60 směn, určuje se nárok podle odpracovaných směn. Letos jste ještě u tohoto zaměstnavatele neodpracovala ani 60 směn, proto Vám vznikne nárok na 1/12 za každých 21 odpracovaných směn. Do odpracovaných dnů se počítají dny skutečně odpracované, dny ve kterých čerpáte dovolenou, svátky v pracovních dnech, které jste nepromarodila. Pokud jste nebyla nemocná nebo neměla ošetřovačku a pracujete od pondělí do pátku a leden i únor budete mít odpracovaný, pak v lednu máte celkem 22 dnů (tzn. 21 pracovních plus 1 svátek) a v únoru 20 dnů. To je celkem 42 dnů. Takže náleží 2/12.

• 25. 2. 2009 10:25

Líba (neregistrovaný)

Poměrnou část dovolené můžete řešit, když bude mít v roce odpracováno 60 dnů, což samozřejmě letos nestihne.

Leden měl 21 dnů + 1 svátek, únor má 20 pracovních dnů, takže pokud tazatelka odpracuje všechny pracovní dny, tj. 42 dnů, má nárok za každých 21 dnů na 1/12, tedy 3,5 dne. Nesčítají se dny v jednotlivých měsících, ale celkem v kalendářním roce.

• 25. 2. 2009 10:37

Michala (neregistrovaný)

Re: Děkuji moc !!!
    Aha,takže se sčítají dny na nárok leden + únor,to jsem nevěděla a řeknu to zaměstnavateli,tedy se pokusím. A pro paní Blanku....nechápu to fnuká..fnuká...fnuká...já nefnukám,dostala jsem výpověd a jen chci svá práva,nic víc a nic mín.

• 25. 2. 2009 10:42

Blanka (neregistrovaný)

Re: Děkuji moc !!!
    >>>>Prosím mám dotaz, končí mě pracovní poměr 28.2.2009 a

>>>
    >>>takže byste měla mít nárok na 1,66 x 2 tj. 3,32, když
    >>>bude firma benevoletní za únor...
    >>>
    >>>par. 212 odst. 2 až 4 ZP
    >>>Pokud pracovní poměr netrval celý rok, má zaměstnanec
    >>>nárok na poměrnou část dovolené, a to za každý celý
    >>>kalendřání měsíc trvání pracovnío poměru ve výši
    >>>jedné
    >>>dvanáctiny (resp i za měsíc v němž zaměstnanec mění
    >>>zaměstnáníú. I zde se lzde odchylit ve prospěch
    >>>zaměstnance a poskytnou tak dovolenou iza měsíc, v
    >>>nemž netrval
    >>>pracovní poměr po všechny dny.
    >>
    >>Poměrnou část dovolené můžete řešit, když bude mít v
    >>roce odpracováno 60 dnů, což samozřejmě letos
    >>nestihne.
    >>
    >>Leden měl 21 dnů + 1 svátek, únor má 20 pracovních
    >>dnů, takže pokud tazatelka odpracuje všechny pracovní
    >>dny, tj. 42 dnů, má nárok za každých 21 dnů na 1/12,
    >>tedy
    >>3,5 dne. Nesčítají se dny v jednotlivých měsících,
    >>ale
    >>celkem v kalendářním roce.
    >
    >Aha,takže se sčítají dny na nárok leden + únor,to jsem
    >nevěděla a řeknu to zaměstnavateli,tedy se pokusím. A
    >pro paní Blanku....nechápu to
    >fnuká..fnuká...fnuká...já nefnukám,dostala jsem výpověd a jen chci svá
    >práva,nic víc a nic mín.

ne, to nebylo na Vás. kolegyně, která dostala z nadbytečnosti.. fˇbukala tak intenzivně.. že chce být už doma,, že jsem řekla ať jde, i když jí zaplatíme i půlku února aniž bude chodit do práce.. odstupné a stravenky dostane...:)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).