Re: může S.R.O. vlastnit sama sebe?
Je to divný, ale 10.2. skončila exekučka, zaplatili dluhy, udělali tlustou čáru a začali podnikat znovu, jednatelka stejná, předmět podnikání stejný, tak proč nové ičo /sr.o/ živnost. listy a další poplatky za zřízení nové firmy. Účetně začínají znovu. Myslím si, že tam i žádný další zápis nebude. Je to jako fůze-stanoví se datum a od toho dne se začíná znovu.
A komu bude společnost vyplácet podíl na zisku? Sama sobě? :)
Já opravdu netušil, že společnost může vlastnit sama sebe.
Občas v médiích slýchám, že akciová společnost skupuje své vlastní akcie, ale nedokážu to pochopit.
Pokud pošlu do OR žádost o zápis S.R.O., identifikuji jasně budoucího společníka, kterým snad musí být jiná osoba, nikoli ta stejná osoba? A pokud se společník rozhodne z S.R.O. vystoupit, prodá či přenechá podíl jiné osobě, ale netušil jsem, že lze společnost prodat samotné společnosti...
Vždy jednatel, už jsem se snad prokousal k podstatě věci, společnost může za podmínek dle § 120 a 113 och.zák. nabývat vlastní podíly, nesmí to ale být smlouvou o převodu. Setkal jsem se s tím ale taky poprvé a budu to muset dále seštudovat a konzultovat, protože mne to zajímá.
VIZ: komentář k § 120 obch.zák.
Nabývání vlastních podílů
Účelem zákazu nabývat vlastní obchodní podíly smlouvou o jejich převodu (§ 120) je zabránit tomu, aby se společnost s ručením omezeným stala – až na výjimky – svým vlastním společníkem. Výjimky, kdy zákon připouští, aby společnost s ručením omezeným nabyla vlastní podíl jinak než smluvně (např. v důsledku dědění, právního nástupnictví, vyloučení společníka atd.), jsou obsaženy v těchto ustanoveních obchodního zákoníku: § 113 odst. 5 a 6, § 116 odst. 6, § 121 odst. 1, § 148 odst. 1 a 4, § 149 a 149a.
Pro případ, že se v důsledku některé z uvedených výjimek stane vlastní obchodní podíl jejím vlastnictvím, může společnost vykonávat práva s tím spojená. Zákon pak stanoví postup pro co nejrychlejší převod tohoto podílu na jinou osobu, popř. pro odpovídající snížení základního kapitálu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.