Re: Odpočet na manželku na MD
ano..alimenty vůbec nemají souvislost s odpočtem na manželku,navíc si doufám manžel uplatňuje i slevu na 1 dítě,protože na to má nárok,i když není jeho,pokud by jste byli jen druh a družka,vaše dítě nemůže uplatnit,ale to není váš případ,tak tedy to shrneme:
manžel má nárok za 2008 uplatnit slevu
na 1 dítě ... 10 680
na 2 dítě.... 890xpočet měsíců,když se v 08 narodilo /7x890 ?/
na manželku .. 24 840
na sebe ... 24 840
ještě vám není něco jasné ??
Tak v tom Vám budu trochu oponovat. Účetní skutečně není od toho, aby "normálního" člověka poučovala a upozorňovala ho na to, co by ještě tak mohl uplatnit, aby mu to vyšlo co nejvýhodněji. Může poradit, když se zeptáte, ale představte si velkou firmu, to by se musela zbláznit, aby všem všechno hlídala, od toho tam ona fakt není. A kromě toho - ona pracuje pro zaměstnavatele, aby byly správně sražené a odvedené daně a vše správně zaúčtováno ne pro zaměstnance, aby těch daní zaplatili státu co nejméně. I "normální pracující" člověk si své daně musí ohlídat sám.
ano,dítě každý měsíc je správně tj. 890,sleva na vás 2 070,to je měsíčně,při ročním zúčtování to bude vypadat takto:
24 840 na vás
24 840 na manželku
10 680 na dítě
24 000 na úroky
úroky jste uplatnil ?je třeba doložit kopii smlouvy o úvěru,potvrzení o výši úroků a kopii výpisu z katastru
zajděte za mzdovou a domluvte se,pokud je rozumná,nechá vás slevu na manželku dopsat i když už je po termínu,já to dělám běžně,pokud bych je zapomněla upozornit,protože to většinou zaměstnanci nevědí,na co mají nárok,účetní vidí,že máte manželku na rodičáku,hned by ji to mělo napadnout .. pokud nebudu chtít.. a jsou takové,s kterýma už nehnete,když uplyne termín 15.2.,tak pak podat daň.přiznání .. to není problém ..
tak počítejte:
180 000 příjem váš přibližně /15 000 měs./
63 000 poj.placené zam.,zvyšuje základ daně
243 000 základ daně
36 450 spočítaná daň
24 840 sleva na vás
24 840 na manželku
0 daň
10 680 sleva na dítě
???? sražená daň/měla by tam nějaká vycházet/
takže by jste dostal 10 680 + sraženou daň
rozumíte tomu trochu ??
Už magořím - vlastně by ty slevy vynulovaly daň a ze zvýhodnění na dítě by se stal bonus. Ale stejně to nevyjde na všechno, protože po uplatnění slevy na poplatníka a po uplatnění úroků (a to ani te celých) už bude daň nulová. Na slevu na manželku ani nedojde.
Ano, já vím, že by se mu vrátily ty sražené dańové zálohy. Jen jsem psala, že by nedošlo na uplatnění celých vyjmenovaných slev. Počítala jsem takto: 15000 x 12 x 1,35 = 243000. Po odpočtu úroků = 219000. Z toho daň 15% = 32850 Kč. Mínus sleva na poplatníka a mínus částečná sleva na manželku = daň 0 (tady jsem se předtím sekla, na slevu na manželku by došlo, ale jen částečně). Ale když níže píše, že těch 15000 je čistého, tak hrubá je vyšší a pak by zřejmě manželku odečetl celou. Takže by dostal zpátky všechny sražené daňové zálohy plus bonus na dítě. Už se celá pletu, jdu spát, dobrou.
tak to musíte vyjít ještě o něco více .. vyzvedněte si potvrzení o zdanitelných příjmech /třeba i bez razítka zatím/ a pokud máte zájem,napiště mi e-mail,pomohu vám s tím .. pokud to neudělá vaše účetní,ale opravdu na vás čekají docela služné peníze,záleží na vás,co teď provedete ..
ale nebuďte :-) .. pokud si požádal o roční zúčtování u zaměstnavatele,stačilo doložit oddací list a rodný list vašeho dítěte,pokud podáváte daň.přiznání,bude to stejné .. a to jste neuplatnili v předchozích letech společné zdanění ?? to ani neříkejte,že vám vaše dítě nikde nefigurovalo,že jste ho neuplatňovali .. ale vše jde napravit,na to jsou tři roky :-)
Vy máte se mnou trpělivost :-)
To že předtím nikde nefigurovalo budu řešit až pak. Teď potřebuju dokončit toto.
takže ještě jednou ať v tom nemám zmatek
odpočet na OSVČ 24 840
na manželku 24 840
na dítě ve spol.domácnosti ikdyž není manžela a má jiné příjmení 10680 opravdu nevadí že má jiné příjmení??????
a dítě které je "společné" (to je hrozné slovo:-)) 7x890
je to snad všechno.
ano .. jen nezapomeňte doložit kopii RL obou dětí /když je v 08 narozené,tak musíte i jeho na FÚ/a kopii oddacího listu,pokud nemá manžel živ.pojištění,úroky z úvěru ze st.spoření nebo hypotéky,tak to je vše ..
ať to spočítáte tak,že nebudete nic platit ..popř.vám ještě vrátí ..
a nezapomeňte,že jsou tady ty tři roky,kdy můžete uplatnit,co jste neuplatnili,na to vaše dítě to je např. za rok 2007- 7200 .. tak se snažte :-)
já bych nedala státu ani korunu,kterou nemusím ... :-)
Vy jste hotový poklad:-)
takže už naposled (snad)
manžel je osvč výdělek 211420
uplatňuje paušál 60% (zednictví) 126852
pak sleva na manžela, manželku (ta už se tam asi neuplatní když to počítám)
pak obě děti (vážně nevadí to první??s jiným příjmením???)
kopie obou rodných a oddacího listu. snad vše :-(
na obě děti
tak mě ještě o něco víc :-) 16 910 .. víc už z nich nedostanete,i když tam dáte živ.pojištění
na to životko trochu pozor,pojišťováci nikomu neříkají,že když pojistku zruší předčasně a vyberou penízky ,před uplynutím sjednané doby,musí všechny korunky,které na daních získáte,zase FÚ vrátit .. na tom už mnoho lidí pohořelo a muselo vracet ..
Nezáleží na tom, že to Vaše dítě má jiné příjmení. Záleží na tom, že ho Váš manžel vyženil a že s ním žije ve společné domácnosti (předpokládám, že je tomu dítěti mu než 18 let nebo že studuje). Možná mně v příspěvcích něco uniklo, pokud dítě máte z prvního manželství a byla jste rozvedená, tak ještě rozsudek o tom, že dítě bylo přiřknuto Vám. A uplatnit ho může Váš nynější manžel, protože ho vyženil. Uplatní slevu na poplatníka (tj. 24840 Kč) a daň už vyjde nulová. Peníze na děti dostane formou bonusu. Ale jsem trochu zmatená, nahoře jste psala, že mu účetní dítě uplatňuje (to by znamenalo, že je zaměstnanec) a teď zas píšete, že je OSVČ... Tak nevím, jak to vlastně máte, je to nepřehledné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.