Re: inalidní dúchod
SAmotný fakt, že máte přiznaný PID nemůže být důvodem pro ukončení pr.poměru. Jde o to, že z důvodu plného ID nemůžete trvale pracovat ( proto Vám byl přiznán) a je možné, že dosavadní práci nemůžete dál vykonávat bez toho, aby došlo k dalšímu poškození nebo zhoršení stavu.Pokud nemáte posudek , který zakládá povinnost zaměstnavatele přeřadit Vás na jinou práci a zaměstnavatel pro Vás jinou práci nemá, musíte se spolu dohodnout o skončení. Předpokládám, že nejde o důsledek prac.úrazu nebo ohrožení nemoci z povolání, kde se postupuje jinak.
>>>ted sem dostal po operaci plný invalidní dúchod a
>>>bilo
>>>mi zděleno že musím ukončit pracovní poměr .Je to
>>>pravda a musim ho ukončit já nebo zaměstnavatel
>> SAmotný fakt, že máte přiznaný PID nemůže být
>>důvodem
>>pro ukončení pr.poměru. Jde o to, že z důvodu plného
>>ID nemůžete trvale pracovat ( proto Vám byl přiznán)
>>a
>>je možné, že dosavadní práci nemůžete dál vykonávat
>>bez toho, aby došlo k dalšímu poškození nebo zhoršení
>>stavu.Pokud nemáte posudek , který zakládá povinnost
>>zaměstnavatele přeřadit Vás na jinou práci a
>>zaměstnavatel pro Vás jinou práci nemá, musíte se
>>spolu dohodnout
>>o skončení. Předpokládám, že nejde o důsledek
>>prac.úrazu nebo ohrožení nemoci z povolání, kde se
>>postupuje
>>jinak.
>Invalidní důchod mu nebyl přiznán proto, že nemůže
>pracovat, ale proto, že je trvale nemocný.
Jenže teď už je určitě uschopněný, takže záleží na tom, zda může či nemůže vykonávat sjednanou práci. Pokud nejde o následek pracovního úrazu nebo nemoci z povolání a nemá ani posudek od závodního lékaře, že sjednanou práci nesmí vykonávat, tak ji prostě musí vykonávat dál nebo se musí se zaměstnavatelem dohodnout na skončení prac. poměru, pokud se na tu práci necítí. Nebo se s ním domluvit, jestli pro něj nemá nějakou jinou lehčí práci.
Omlouvám se, že se pletu do dotazu.Mám stejný problém, zaměstnanec stále nemocný, na místo které má v popisu práce, jsme museli přijmout nového (nešlo stále zaskakovat). Nýní mu byl přiznán částečný inval. důchod, můžu mu navrhnout jinou práci, nebo musí nastoupit na původní. Obě místa jsou nenáročná , jen u toho druhého je snadné najít záskok po dobu dalších nemocí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.