Re: RD po 3 letech-nepodaná žádost
O ničem takovém je nemusí vyrozumívat. I kdyby neměla tu možnost, zaměstnavatel jí nepl. volno povolit nemusí. Ona měla požádat o poskytnutí nepl. volna, pokud chtěla zůstat doma. To neudělala, žádné nepl. volno povolené nemá takže má vlastně áčka.
cit.
Naproti tomu nelze považovat za porušení právních povinností to, že zaměstnankyně (případně zaměstnanec), která pečuje o dítě mladší než tři roky, nenastoupila po skončení rodičovské dovolené do práce z toho důvodu, že neměla možnost zajistit péči o toto dítě ani v jeslích, ani pomocí jiné osoby a zaměstnavatele o tom vyrozuměla.
z rozsudku ve věci § 55, to jsem si nevymslel sám.
Tak to je dobré. A co v takovém případě teda zaměstnavatel může podle Vás dělat? Ona do práce jít nechce nebo nemůže (to je jedno a to zaměstnavatele vůbec nemusí zajímat, ZP se o ničem takovém nezmiňuje). Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let. Ona zůstane doma a zaměstnavateli oznámí, že nemá ty možnosti a třeba i pošle žádost o nepl. volno. On jí ale nepl. volno (a tedy další zůstávání doma) nepovolí - nemusí. Ona přesto dále zůstává neomluveně doma. Na skončení se dohodnout nechce. Co dál, když podle Vámi citovaného rozsudku jí nelze zrušit prac. poměr? Snad jen výpověď pro méně závažné opakované porušování?
Přpojím se. Mě zrovna tak vadí povinnost zaměstnankyně požádat o RD , ale pokud to neudělá, má se za to, že je na ní do 3 let věku.
( taky judikát)Jak postupujete Vy, když prostě o RD nepožádá a kašle na to. Dnes to má tím větší význam mít to v ruce i proto, že požádat o RD může jen jeden z rodičů.
Ajo, v tom rozsudku pečovala o dítě mladší 3 let, toho jsem si nevšimla. Takže šlo o jiný případ. Ale kdoví, jak by soud rozhodl v tomto případě...
Paní JiřinoH., v tom judikátu je, že i když nepožádala, má se za to, že je na rodičovské do 3 let? Někde (možná ve výkladu k ZP) jsem četla, že když v žádosti neurčí délku rodič. dovolené má se za to, že na ní chce být do 3 let. Ne když vůbec nepožádá. Ale zase - u soudu není nic jistého.
udělali v tom pěkný mazec - rodičovská dovolená je ze zákona do 3 let dítěte, ale na druhou stranu si může požádat o rodičovský příspěvek do 4 let dítěte (a pak zam-kyni vysvětlujte, že sice rodič. příspěvek může do 4 let pobírat, pokud splňuje podmínky, ale rodičovskou dovolenou = volno u zam-tele má jen max. do 3 let dítěte a pak NENÍ povinen zam-tel přistoupit na to, aby jí povolil čerpání neplac. volna)
a když jí ho povolí, tak nakonec zjistí, že když se vrátí a třeba dlouhodobě onemocní, že má nárok na nemoc. dávky, ale ve směšné výši, neboť neplacené volno se do vyloučených dob nedává (takže chudák mzdová účetní za to asi může... slízne to od té zam-kyně, jako kdyby zákony navrhovaly a schvalovaly mzdové účetní)
někde v odborné literatuře jsem četla, že o rodič. dovolenou se ani nemusí žádat písemně - pokud není písemná žádost, je do 3 let dítěte
ale o čerpání dovolené po mat. dovolené - před nástupem na rodič. dovolenou, že se musí požádat písemně (což má logiku)
a co bude teprve za zmatky, až se budou střídat na mat. dovolené = PPM oba rodičové...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.