Vlákno názorů k dotazu Pracovní doba od Jiřka1 - Re: Pracovní doba V 7.00 máte započat práci a...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 3. 2009 18:24

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Pracovní doba
    V 7.00 máte započat práci a v 15.30 ji ukončit. Nevím, jak a čím značíte odchody a příchody a jak daleko máte k tomu označení. Ve firmách to bývá tak, že pokud je nějaký značící systém třeba na vrátnici, tak zaměstnavatel změří nebo odhadne, jak dlouho trvá cesta nebo třeba převlečení od vrátnice na pracoviště a tak dlouho předtím musí být označeno. A naopak při odchodu.

• 6. 3. 2009 18:36

Zuzi (neregistrovaný)

Souhlasím s Jiřkou 1. Setkala jsem se s tím,že si zaměstnanci museli pípnout i když šli na WC, které bylo v šatně. Nenechte si to líbit.

• 7. 3. 2009 8:50

AM (neregistrovaný)

Také souhlasím s Jiřkou1. Zaměstnavatel rozvrhuje pracovní dobu a zaměstnanec je povinen být na začátku pracovní směny na svém pracovišti (tj. konkrétní místo výkonu činnosti, nikoliv objekt!!!) a odcházet z něho až po skončení směny (§81 ZP).
    Zaměstnavatel je také povinen vést evidenci odpracované doby a z toho vyplývá, že určuje v prac. řádu nebo jiným jednostranným pokynem, jakým způsobem se evidence vede (zaznamenává). Jestliže, tak jak píše Jiřka1, zhodnotil, že čas potřebný k přípravě na výkon práce (příchod od vstupu do objektu do šatny, převlečení a příchod na přísl. pracoviště výkonu činnosti) a čas po skončení směny (k převlečení, umytí a k odchodu z šaten na vrátnici) je 15 minut, tak to platí pro všechny. Přece nebude ve svém pokynu určovat, že Franta Vonásek jezdí autem, bez převlékání, tak mu stačí na umytí po výkonu práce, očištění zablácených pracovních bot a doběhnutí k píchačkám na vrátnici pouze 3 minuty!
    Takže pozor, ať vaše pozdní příchody neposoudí jako porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících .......

• 7. 3. 2009 13:10

yy (neregistrovaný)

No já mám zase názor jiný. Zaměstnavatel podle mne nic takového určit nesmí, právě proto, že nemůže vědět že Vonáskovi to trvá méně než Bonáskovi. Ale co může, je každý den kontrolovat, zda opravdu v 7.00 začíná zaměstnanec pracovat a naopak zda např. 14.59 ještě pracuje. A potom, pokud ne, může dát upozornění až po to porušení s následnou výpovědí. Ale určit, že tam musí být 15 min před, podle mne nesmí. Pokud ale nachytá, že 7.00 nepracuje a ještě se převléká, může všechny dostupné sankce okamžitě uplatnit.

• 7. 3. 2009 18:39

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud vím, tak ve vnitřních předpisech má toto hodně firem, protože píchačky mají daleko od pracoviště a nevím o tom, že by s tím měli ohledně kontroly nějaké problémy. Ale je fakt, že nejlepší je mít možnost označit začátek a konec práce přímo na dílně.

• 7. 3. 2009 19:02

yy (neregistrovaný)

Já si ale myslím, že nejlepší je opravdu ta kontrola začátku a konce pracovní doby. Každý je jinak rychlý a stanovit, za jak dlouho mám ujít cestu k pracovišti mi nepřipadne úplně správné.

• 7. 3. 2009 21:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

A jak byste si to konkrétně představovala - že někdo v 6,00 h oběhne celou dílnu, zda všichni započali práci a všechny si je odškrtá jako ve škole? Pokud je na té dílně vedoucí, tak jistě hlkídá práci svých podřízených, ale k zaznamenávání docházky slouží právě ty píchačky. A na mnohých dílnách takový vedoucí, který by přesně hlídal příchod svých podřízených do práce, ani není. Navíc by v tom případě nemělo označování docházky smysl, kdyby to každý den u každého zaměstnance osobně zapisoval vedoucí (někde to tak dělají, ale to zase nemají píchačky). Takže se prostě zjistí, jak dlouho trvá dojití a nachystání se na práci a takovou dobu předtím musí mít odštípnutou. A opravdu už pak mnohdy není možné sledovat každého zvlášť, ale pochopitelně je navíc nutná kontrola, zda se zaměstnanci nezašívají někde v areálu. Ale jak říkám, nejlepší by bylo označování přímo na pracovišti.

• 7. 3. 2009 23:13

yy (neregistrovaný)

No my jsme to kdysi taky tak měli, ale pak si jeden pracovník stěžoval k nadřízeným a museli jsme to zrušit, protože to opravdu nemá oporu v zákoně. Navíc stejně - když bude ten dotyčný chtít, tak sice bude třeba 15 min. před začátkem prac. doby na pracovišti, ale stejně začne pracovat třeba za půl hodiny. A ti co dělají u pásu, tak sami od sebe stejně chodí tak, aby začátek stihli. Takže mi opravdu přijde jednodušší, když si vedoucí své pracovníky ohlídá sám, než takto striktně stanovat kdy píchat před začátkem prac. doby. Navíc, jak odlišíte ty, kteří se třeba musí převlékat od "pisálků" , kteří sundají kabát a mohou hned začít pracovat ? Proč by ti zrovna měli být 15 min. před začátkem ? Nebo každá profese má stanovený začátek jinak ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).