Vlákno názorů k dotazu Musím platit silniční daň? od Zdena R - Re: Musím platit silniční daň? Silniční daň neplatíte Vy,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2009 0:25

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Musím platit silniční daň?
    Silniční daň neplatíte Vy, nýbrž provozovatel vozidla, zapsaný v TP.

Píšete, že platíte 1,- Kč, takže se jedná o vozidlo v nájmu, u kterého můžete použít pouze PROKÁZANÉ výdaje (žádné náhrady za km).

Pokud byste auto měli bezplatně vypůjčené, pak si můžete uplatnit náhradu za spotřebované PHM, základní náhradu 4,10 Kč/km v tomto případě nelze uplatnit.

• 9. 3. 2009 8:44

Jana115 (neregistrovaný)

To auto je půjčené ode mne (máme každý jiné bydliště), myslela jsem, že to bezplatně nejde. Takže změním smlouvu na bezplatné užívání a když tam dám, že ten kdo ho má pronajaté, si bude platit všechno k provozu, mohu dát pak do nákladů třeba koupi pneumatik, myčku, nějaké opravy, které se mohou běžně stát v provozu? Myslím tím například, že na podzim jsme přezouvali pneu na zimní a hned prasklo péro u tlumiče. Mohli bychom tedy opravu dát do nákladů?

• 9. 3. 2009 14:32

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud nejste manželkou OSVČ:
    bezplatně to jde, ale bude se jednat o výpůjčku, u které podnikatel uplatní jen náhradu za spotřebované PHM. U pronajatého auta (pronajaté za úhradu) si uplatňuje prokázané výdaje - opravy, ke kterým je povinen podle nájemní smlouvy, pneumatiky, myčku atd, ale musí prokazovat i nákupy PHM.

Pokud jste manželkou OSVČ:
    a máte vozidlo ve společném jmění manželů, jenom je v technickém průkazu napsané na Vás, pak bude OSVČ s tímto vozidlem zacházet jako s vlastním, které buď vloží do obchodního majetku, nebo si bude uplatňovat náhrady za pracovní cesty. V tomto případě uplatní základní sazbu náhrady 4,10 Kč/km a náhradu za spotřebované PHM.

• 9. 3. 2009 8:44

Jana115 (neregistrovaný)

To auto je půjčené ode mne (máme každý jiné bydliště), myslela jsem, že to bezplatně nejde. Takže změním smlouvu na bezplatné užívání a když tam dám, že ten kdo ho má pronajaté, si bude platit všechno k provozu, mohu dát pak do nákladů třeba koupi pneumatik, myčku, nějaké opravy, které se mohou běžně stát v provozu? Myslím tím například, že na podzim jsme přezouvali pneu na zimní a hned prasklo péro u tlumiče. Mohli bychom tedy opravu dát do nákladů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).