Vlákno názorů k dotazu Faktura na služby na které nemá ŽL od Jaromír - Re: faktura na služby na které nemá ŽL Já...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2009 23:38

Jaromír (neregistrovaný)

Re: faktura na služby na které nemá ŽL
    Já bych si definoval o jaký druh příjmů podle § 7/7 ZDP se jedná a pak k nim uplatnil rovněž příslušné procento výdajů. V tabulce B (tuším) Přílohy č. 1 k DP máte na různé druhy příjmů s různou sazbou výdajů pamatováno.
    To, že na to nemá ŽL, je řešeno podle mne § 3a Neoprávněné podnikání:
    (1) Povaha nebo platnost právního úkonu není dotčena tím, že určité osobě je zakázáno podnikat nebo že nemá oprávnění k podnikání; tím není dotčen § 49a občanského zákoníku.
    (2) Osoba, která uskutečňuje činnost, k níž se podle zvláštních právních předpisů vyžaduje ohlášení nebo povolení, bez takového ohlášení nebo povolení, a osoby, které takovou činnost uskutečňují jménem jiné osoby anebo na její účet, odpovídají za škodu tím způsobenou; tím není dotčena jejich odpovědnost podle zvláštních právních předpisů.
    Tedy i bez ŽL se jedná o činnost podle živnostenského zákona a tedy se i příjem z ní posuzuje jako příjem ze živnosti.

• 10. 3. 2009 7:44

akras (neregistrovaný)

Re: faktura na služby na které nemá ŽL
    Osobně si myslím,že pokud na práci nemá živnostenský list a opravdu se to radikálně liší od živnosti,kterou provozuje - např.účetní vyúčtuje překlad článku, pak bych zdanila jako ostatní příjem dle par.10.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).