Re: a cestovní náhrady ? jaké sazby
To jsou nějaké vaše tabulky? Jak mu tyto náhrady vyplácíte? Z pokladny, když není zaměstnán ani nebere odměnu? Asi by to mělo být uvedeno někde v vnitřní směrnici, že má nárok si náhrady uplatňovat neboť on nen v pracovněprávním vztahu a nevztahuje se na něj ZP.
já stále nevím o jakých sazbách pro podnikatele píšete? Já si myslím, že náhrady se liší pouze pokud je vyplácíte ve státní správě nebo ne (Vyhl. 451/2008) a pro zaměstnance a podnikatele jsou stejné.
Pokud ovšem za zaměstnance nepovažujete jen ty státní????
Všem, kteří nepracují ve státní správě (zaměstnanci i podnikatelé) musí být vyplaceno cestovné v min výši (60,92,144) § 163 ZP v částkách dle výše uvedené vyhl. a max výše není stanovena (záleží co si dá podnik do směrnice) ale do horní hranice dle § 176 ZP (v částkách dle platné vyhl. -od 1.1.2009 60 - 72 Kč 92 - 110 Kč 144 - 172 Kč) jsou tyto náklady daňově uznatelné. Pokud tuto hranici překročíte musíte odvádět odvody.
Tohle jste chtěla vědět?
aha, už asi chápu. Ty ceny vyhlašované MF pro podnikatele zžejmě slouží pro případ, že podnikatel (tedy firma) např.účtuje někomu dopravu a přepočítává spotřebu PHM, kterou bude fakturovat.
Pro cestovní náhrady použijete tedy sazby: základní náhrada 3.90/km + cenu PHM (dle TP)
citace: Pozor: Tyto průměrné ceny PHM se použijí při výpočtu daňově uznatelných nákladů/výdajů, používá-li vlastní (v osobním majetku nebo jinak bezplatně zapůjčené) vozidlo sám podnikatel, spolupracující osoba nebo společníci veřejných obchodních společností či komplementáři komanditních společností.
dle toho máte asi pravdu a použijete ceny pro podnikatele. Nikdy jsem si toho nevšimla.Podívejte se ještě na pokyny D 320.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.