Re: Prac. poměr na dobu určitou
Já osobně píši upozornění na ukončení pracovního poměru,které nechám zaměstnance podepsat ( pro jistotu) ,ale v Zákoníku práce není nikde dáno, že to musí být.
Upozorněn by mělo být (úředník ÚP prohlásil, že je to spíše slušnost,opět zákon neupravuje) alespoň 3 dny předem.
Hezký den
Re: Prac. poměr na dobu určitou
Já bych to nenazývala slušností. Když ho neupozorníte, tak by to byla neslušnost? To, že má prac. poměr na dobu určitou do toho a toho dne on ví. Zaměstnavatel ho nemusí na nic upozorňovat. Já bych to viděla takto: pokud zaměstnavatel chce, aby u něj pracoval nadále, tak se s ním má na tom dohodnout s tím, že smlouva bude prodloužena. Pokud o něj zájem nemá, nemusí mu říkat nic a pokud není smlouva prodloužena, prac. poměr skončí tím smluveným dnem. Naopak pokud má zaměstnanec zájem tam pracovat dál, tak je na něm, aby se šel zaměstnavatele zeptat, zda mu bude smlouva prodloužena. Pokud ne, tak mu poslední den prac. poměru vystavíte potvrzení o zaměstnání. V Zákoníku práce je ovšem takové nefér ustanovení, že pokud zaměstnanec po skončení pr. poměru následující den vykonává práci s vědomím zaměstnavatele, mění se mu poměr na dobu neurčitou. Takže toho někteří zneužijí, jdou další den pracovat, ačkoli ví, že jim prac. poměr včera dle smlouvy skončil. A zaměstnavatel si nevzpomene, že jim včera poměr skončil, nechá je pracovat a nepošle je domů a tím se prac. poměr změnil na neurčito. Některý zaměstnanec Vás takto může převést, i když mu pošlete to upozornění, že mu prac. poměr nebude prodloužen, takže na to pozor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.