Vlákno názorů k dotazu Vyplacená dovolená - ukonč.ve zkušebce od Renata - Re: Vyplacená dovolená - ukonč.ve zkušeb K prvnímu dotazu:...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 3. 2009 19:59

Renata (neregistrovaný)

Re: Vyplacená dovolená - ukonč.ve zkušeb
    K prvnímu dotazu: pokud neodpracoval 60 prac.dnů, náleží mu dovolená za odprac.dny, tedy 1/12 za každých 21 dnů. takže i ve zkušební době vzniká nárok na dovolenou. V případě, že si nevybere celou dovolenou, na kterou mu nárok vznikl, musíte mu nevybranou proplatit.
    ke druhému: Pokud máte ve firmě nárok na 20 dní, řekla bych, že pokud v únoru nepracoval 1,5 dne, vznikl mu dokonce v r.2009 nárok pouze na 1,5 dne dovolené (pouze za 21 dnů), takže by mu mzdová měla na ten 1,5 dne v únoru a 1 den v lednu počítat neplacené volno (a odvést ZP z min.)

• 13. 3. 2009 10:20

macik (neregistrovaný)

Děkuji, jsem trošku bezradná, naše mzdová mi tvrdí, že vybraná dovolená se počítá od odprac.dní a tedy pokud byla pracovní doba v měsíci 21 dní, má nárok na dovolenou i když si třeba vybral 6 dní a odpracoval tedy 15 dní, je tomu tak?
    Uvedu příklad: zaměstnanec měl nárok z r.08 3,5 dne. V lednu si vybral 6 dní, v únoru 1,5 dne a 25.2.09 skončil. Měl nárok v lednu na 1,5 dne či nikoliv?A v únoru? mě mzdová tvrdí že měl po oba měsíce.. na druhou stranu je to logické, protože když bude od března zaměstnán v jiné firmě, tak mu dovolenou za ty 2 měsíce nikdo nedá..

• 13. 3. 2009 14:14

Líba (neregistrovaný)

Ve vašem případě nelze uvažovat o dovolené podle měsíců, protože neodpracoval 60 dnů. Pokud skončil 25.2. a měl pracovní dobu Po-Pá, tak odpracoval 22+18=40 dnů. Měl tedy právo na dovolenou na 1/12 dovolené za 21 odpracovaných dnů. Čerpaná dovolená je pro účely dovolené považována za odpracovaný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).