Re: hrubé porušení pracovní kázně
Teď se to nenazývá hrubé porušení kázně, ale porušení pracovních povinností, vztahujících se k právním předpisům zvlášť hrubým způsobem. Ale je celkem jedno, jak se to nazývá, důležité je, že nikde není přesně specifikováno, co je a co není hrubým porušením. To vyhodnocuje zaměstnavatel a musí to umět v případě sporu obhájit. Co je u jednoho zaměstnavatele hrubé porušení, totéž u jiného být nemusí. Kdyby např. opustila pracoviště zdravotní sestřička, šla ven na rande a pacienty nechala bez dohledu a pomoci, pak bezpochyby půjde o hrubé porušení. Pokud pracoviště neomluveně opustí uklízečka, tak se nic závažného nestane a půjde jen o méně závažné porušení. Podle rozsudků lze např. považovat za hrubé porušení aspoň 5ti denní neomluvená absence.
Vždyť jsem psala, že se nyní hovoří o "porušení prac. povinností, vztahujících se........... zvlášť hrubým způsobem" (viz § 55). Tím, že je celkem jedno, jak se to nazývá, jsem nemyslela to, že je jedno, jak to má zaměstnavatel formulovat, ale to, že se jedná o tutéž věc. Přece pokaždé nebudu opisovat celou tuto větu, proto jen zkráceně "hrubé porušení" a každý ví, o čem to je. Ale je fakt, že to někdo mohl špatně pochopit, proto tedy dodávám - oznámení o zrušení prac. poměru formulovat tak, jak je to uvedeno v § 55.
Vámi uváděný případ se mně zdá na hlavu padlý a rozhodnutí soudu nespravedlivé (pokud ten zaměstnanec skutečně provedl něco "zvlášť hrubého", nicméně vím, že u soudu záleží na slovíčkaření, takže si živě umím představit ten bezmocný vztek toho podnikatele. Takže kdyby ten zaměstnavatel v okamžitém zrušení prostě jen popsal, co a kdy se stalo nebo nestalo a odkázal na § 55 (bez slovíčkaření), bylo by všechno v pořádku?
Já si myslím, že nebylo. Proto říkám, kdo si ty jednotlivé stupně nepamatuje, ať se raději podívá do ZP. Při pátku - v jiném soudním řízení se řešila platnost okamž. zrušení PP ze strany zaměstnavatele, kdy důvodem byla 3měsíční neomluvená nepřítomnost zaměstnance - byl prostě nezvěstný, nedal o sobě vědět, nereagoval apod. Ale měli odbory a soudu předložili písemnost, z níž vyplývalo, že odbory vzaly info zaměstnavatele o této nepřítomnosti na vědomí (chyběla dohoda) a také to stálo hodně peněz.
to asi těžko, § 55 má dva odstavce a u odst. 1 ještě dvě písmena, takže ač se Vám to zdá či nezdá, zam-tel je povinen ve svém rozhodnutí přesně a nezaměnitelně vymezit důvod, pro který ruší PP. A k tomu slovíčkaření, řeč §§ je skutečně někdy slovíčkaření, ale podnikatelé si musí uvědomit, že svým rozhodnutím postihují další osoby a proto to nejmenší, co pro to mohou udělat, že si laskavě přečtou nebo opíší ZP a přísl. § anebo si to rozhodnutí nechají zpracovat od někoho, kdo ví, o čem je řeč. Je to to samé jako při uzavírání obchodních smluv, tak dlouho se šetří, až se přijde o veliké peníze díky tomu, že to autor neuměl napsat a druhý jeho neznalosti využil.
Máte pravdu, chtělo by to upřesnit. Takže když odkáže na § 55 odst. 1 písm. b), stačilo by to? Jinak ten páteční rozsudek o kterém píše VH tak nevím, jestli zuřit, brečet nebo se vztekle zasmát. Copak to je normální, aby měl 3 měsíce neomluvenou absenci a soud rozhodl, jako by ji měl omluvenou? I toto přispívá k nechuti podnikatelů vytvářet nová pracovní místa.
Je to trochu jinak - soud nerozhodl, že měl přítomnost omluvenou, ale že s ním zaměstnavatel zrušil PP okamžitě, aniž byl nalněn důvod tohoto zrušovacího úkonu. A jestli ZP stanoví, že zaměstnavatel, u kterého působí odbory, může kvalifikovat nepřítomnost zaměstnance jako neomluvenou jen v dohodě s nimi (nehodnotím, zda je to správné), tak ten důvod prostě naplněn nebyl.
Vy jste právník a pořád mě chytáte za slovo s přesným vyjadřováním. Já jsem pochopila, že ten soud rozhodl jak píšete. Zkrátka to nakonec vyšlo nastejno "jakoby ten člověk áčka neměl", prostě že mu zaměstnavatel ten pp zrušil neoprávněně. Asi se Vám to nebude líbit a napíšete, že odbory jsou potřebné atd.atd., ale můj pocit je, že odboráři jsou lumpi. A v tom uvedeném případě - kdo podal žalobu na neplatnost? Ten zaměstnanec měl ještě tolik drzosti po 3 měsících áček? Nebo to snad byly samotné ty odbory? Pokud ano, tak jsou ještě větší lumpi, než jsem si dosud myslela. Zlobte se na mě nebo ne.
Paní Jřko, já se přece na Vás nezlobím a navíc úlohu odborů nehodnotím. Ano, byl to zaměstnanec, kdo neplatnost uplatnil, odbory ani nejsou legitimovány. Zaměstnanec si v jiných případech myslí, že bude "očištěn", že soud vyslí, že se ničeho špatného nedopustil apod., ale někdy rozhodne i to 1 chybějící slovo. Já mám také někdy chuť jít řídit tramvaj nebo si otevřít cukrárnu.
Jiřko nepřehánějte, všichni jsou lumpi, jenom zam-tel,
>který je líný nebo neschopný dodržet zákon je chudák?
To jsem neřekla. Já chápu, že ten soud tak rozhodl proto, že když zákon vyžaduje dohodu mezi zaměstnavatelem a odbory a ten zaměstnavatel tuto dohodu zanedbal, tak jinak rozhodnout nemohl. V tomto případě přítomnost odborů tomuto zaměstnavateli uškodila, protože kdyby jich nebylo, tak by žádná dohoda s nimi nemusela být a ohledně okamžitého zrušení (fakticky zcela oprávněném,ať už dohoda byla nebo ne) by nebylo co řešit. Morálně je v právu ten zaměstnavatel a neseriózní zaměstnanec na něj může díky opomenutí sepsání dohody s odbory (nestačí jim porušení jen oznámit) dělat dlouhý nos.
Zůstává mně rozum stát nad sprostotou toho zaměstnance, který nechodí bez omluvy 3 měsíce do práce a pak zaměstnavatele drze zažaluje, jistě na radu odborů - nemáme tady smlouvu, vyhrajete to. Je tady něco shnilého... Fuj, to jsem se dnes otrávila - to druhý kafé už radši pít nebudu :-) Pěkný víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.