Re: Nárok na důchod
Podmínky nároku na obecný starobní důchod jsou upraveny v § 29 ZDP. Podle tohoto ustanovení má pojištěnec nárok na starobní důchod, jestliže získal dobu pojištění v rozsahu aspoň 25 let a dosáhl důchodového věku. Nárok přitom vzniká splněním časově poslední podmínky.
tam je to trošku jinak, pokud je v evidenci úřadu práce - zdravotní poj. je plátce stát, myslím však, že sociální poj. stát za tyto osoby neplatí, nepotvrzenou informací je i pro mne to, že snad z celkové doby evidence osoby na ÚP se do doby odpracované na důchod započítávají nejvýše 3 roky.....jak jsem psala to mám nepotvrzené....možná někdo bude vědět, jinak informovat na příslušném úřadě....
V zákoně je, že jsou důchodově pojištěny:
osoby vedené v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.