Re: alkohol na pracovišti
Ale pokud to vyhodnotíte jako "porušení...zvlášť hrubým způsobem" (krátka, tak jak je to v § 55), tak lze zrušit prac. poměr okamžitě i přesto, že je nemocen, ne? Ovšem museli byste o tom mít záznam, že byl opilý a umět to v případě sporu dokázat a obhájit... A to ještě nevím, zda by to případný soud neodmítl, jako malé provinění na to, aby bylo možné zrušit pp dle § 55.
Alkohol zjištěný předepsaným způsobem byl judikován přinejmenším jako závažné porušení - tehdy "pracovní kázně", tudíž důvod pro výpověď. Nejvyšší stupeň - zvlášť hrubým způsobem - přichází v úvahu zejména u činností, u nichž by vliv alkoholu mohl způsobit škodu na zdraví a na majetku (řidič z povolání, jeřábník apod.).
No vida, a lze se na to spolehnout, že příště by soud rozhodl stejně? :-) Takže pokud si je tato firma jistá, že její okamžité zrušení dle § 55 obstojí, tak ani nemusí čekat, až ten člověk domarodí a platit mu náhradu, ne? Klidně mu mohou zrušit pp hned a ušetří peníze. Navíc on to bude mít v potvrzení o zaměstnání a nebude náležet ani podpora... Takže pokud bych mu ještě chtěla vyjít vstříc, ozvala bych se mu s tím, ať si vybere - buď okamžité zrušení se všemi důsledky nebo dohoda o skončení pr. poměru hned (sice taky nebude mít náhradu, ale aspoň nebude mít v potvrzení § 55). Co Vy na to?
Já to vidím trochu jinak - do ZL se nepíše forma RPP, ale skutečnost, zda byl pracovněprávní vztah (tedy i DPČ) skončen z důvodu porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem - to znamená, že i u dohody má zaměstnavatel možnost tuto okolnost do ZL uvést. Pokud bych mu chtěla vyjít vstříc, tak to tam nenapíšu, ale na druhou stranu - proč bych to dělala? Abych neplatila náhradu? - to mi třeba s ohledem na ostatní, kteří čekají, jak to dopadne, nestojí za to, tak chudá zase nejsem.
Vy jste zaměstnavatel? Jste zaměstnavatel OSVČ nebo třeba malé s.r.o., kterému záleží na každé koruně? Vy byste klidně platila náhradu zaměstnaci, který přijde jeden den opilý, Vy sice sepíšete protokol, ale nezrušíte mu okamžitě pp dle § 55 odst. 1 písm b, místo toho se ním domluvíte, že se půjde domů vyspat a zítra že napíšete dohodu o skončení a on Vám místo toho doručí neschopenku? Tak to já bych mu nedarovala ani halíř.
A v tomto případě byste udělala krok zpátky? Vy byste mu náhradu platila a teprve poté mu prac. poměr zrušila nebo se s ním dohodla na zrušení? No když Vás takové vyhazování peněz nebolí, Vaše věc. V uvedeném případě to vnímám od toho zaměstnance jako podraz.
Ale já jsem tu možnost dohody uváděla. A šlo by mně také o to, abych mu neplatila náhradu v nemoci, takže bych mu "dala na vybranou". Samozřejmě by také záleželo na tom, jakou má ten člověk profesi a zda by to porušení mohlo být kvalifikováno jako "hrubé" nebo jen "méně závažné", ale zatlačit bych na něj zkusila. A pokud je to opravdu "hrubé" a mohli by mu oprávněně zrušit pp okamžitě po nemoci, mohli by mu ho zrušit i hned, pokud by na dohodu nechtěl přistoupit, ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.