Re: hledám paní LeaX
Já to vím a podnikání ještě více. Poraďte prosím, už to řešilo 5 daň.poradců-každý má jiný názor.
K 31.12. 2009 jsem ukončil podnikání jako OSVČ, účtující v DE a založil novou firmu s.r.o.
Jako FO jsem s.r.o. vyfakturoval veškeré zásoby a majetek.
Protože s.r.o. nemělo v roce 2008 peníze tyto faktury mi neuhradilo. Na FO mi tedy zůstaly nedobytné pohledávky a nezaplacené pohledávky za zásoby a majetek. Docela dost.
Daň z příjmu je mi jasná všechno zdaním a zaplatím, ale co se SP a ZP. Protože je to dost velká částka, mám docela obavy jestli to obhájím.
Jste hodná, že se ozýváte, Váš názor 06.03. 2009 je kvalitní a svědčí o tom, že tomu rozumíte.
Díky a někdy na oplátku-Ivo
To chcete říct, že to řešilo 5 DP a nic z toho???
Takže takhle - a jistě k 31.12.2008 (skončil jste právě včas, aby to nebylo až tak drahé):
- § 589/1992 Sb. (k 31.12.2008, pro DE): § 5a
"Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je 50 % příjmu ze samostatné výdělečné činnosti, a to po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení. ... Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se pro účely tohoto zákona posuzují podle zvláštního zákona; 54)"
Ad 54) (sice je to poznámka pod čarou, ale teď se nám hodí...)
§ 7 odst. 1 a 2 a § 24 odst. 1 a 2 zákona ČNR č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů
NIC VíC (úpravy ZD: § 23/8 ZDP tam v roce 2008 nepatří) - takže pohledávky dle § 23/8 (ty, které by ovlivnily ZD) zcela v souladu se zákonnou úpravou se do VZ pro SP v roce 2008 nedostanou. V roce 2009 nebudete mít příjmy z § 7 - a i kdyby jste je měl z nějakého důvodu, v důsledku změny zákona se bude VZ pro SP odvozovat od ZD (50% ZD).
- § 592/1992 Sb. (ZP , § 3a) - 2008 i 2009 - obdoba textu SP pro rok 2008
To je snad vše.
P.S. dnes jsem ten batoh vybalil zpátky, možná jsem nechápající, ale stále mě cosi hlodá i když je vše ve 100% pořádku. Základ bude 1 a úpravy 4, nemohu pochopit ten nepoměr, ale je to tak.
Naposledy odpovězte negramotovi- SP a ZP zaplatím z 1, úpravy 4-se SP a ZP netýkají, na ně se vztahuje Vaše odpověď.
Omlouvám se. Ivo
Největší problém v daních a všem kolem spočívá v tom, že musíte zapomenout na logiku (jako technicky založený člověk ji tam většinou hledám, nemohu se tohoto přístupu zbavit). Pro mnohé, byť absurdní závěry je jediné zdůvodnění - říká to zákon. Hlavně musíte vědět kde je to napsáno a mnohdy o tom přesvědčit druhou stranu.
Je ošidné řídit se radami z diskusního fóra, zvláště když jde o dost peněz, ale podklad pro zodpovězení Vašeho dotazu je uveden výše. Takže pokud stále váháte, zkuste kuknout přímo do příslušných zákonů. Jiné odkazy byste nedostal ani ve stanovisku s kulatým razítkem.
Je to skoro k nevíře, že se najdou případy, které nejsou pokryty odvodovou povinností - i když u SP už to za rok 2009 nebude platit.
Dobrý den, paní LeoX,
vyrážím na úřady abych splnil daň. povinnosti a hlavně sbalil ten batoh na podruhé. Už po ničem nepátrám, dnes to odevzdám, / udělal jsem to podle Vašich rad/ a ponořím se do jiných problémů, daleko příjemnějších, které voní dálkou a nepoznaným, ale až se vrátím zase zabřednu do každodenních starostí. Obdivuji Vás jak sypete z rukávu paragrafy a děkuji Vám za Vaši trpělivost.
Ivo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.