Re: DPH 19% nebo 9%
Nejčastěji zřejmě budete postupovat podle § 48 a 48a ZDPH.
Stavba již po kolaudaci - § 48:
- určná pro bydlení (bez ohledu, zda jde o soc. bydlení nebo ne)
= 9 %
- ostatní = 19 %
Novostavba - § 48a:
- pro sociální bydlení = 9 %
- ostatní = 19 % (tedy i pro bydlení, ale nesplňující podmínky soc.
bydlení)
Přečetla a myslím si, že názor nezměním. Uvádí shodně totéž, co jsem již uvedla. Sazba 9 % - stávající stavba pro bydlení (po kolaudaci), ostatní 19 %. Nová výstavba = pro sociální bydlení = 9 % , odstatní = 19 %.
Citace:
Do snížené sazby DPH, která v souvislosti se schválenou vládní reformou vzrostla od ledna 2008 z pěti na devět %, spadá takzvané sociální bydlení. Jeho definici podle odborníků odpovídá většina bytů i domů v Česku. Do kategorie patří rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19 % sazba DPH. Sníženou sazbu DPH je možné uplatnit podle již dříve zveřejněných instrukcí české daňové správy také na některé stavební a montážní práce při změně již dokončeného rodinného nebo bytového domu. Podmínkou je, aby se prováděnými pracemi nezměnil charakter stavby.
Nemůžu si pomoct, je mi Vás líto, tak jsem Vám to dohledal:
Zákon o DPH
§ 48 Sazby daně u bytové výstavby
Při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených se změnou dokončené stavby bytového domu.....
k tomu je třeba si přečíst:
Informace k uplatňování zákona o DPH u výstavby po 1.1.2008(česká daňová správa)
A. Základní pojmy
Stavebními a montážními pracemi se pro účely této informace rozumí práce při výstavbě nových staveb, bytů a nebytových prostor a práce při jejich rekonstrukcích, modernizacích, rozšířeních, stavebních úpravách a opravách. Opravou se také rozumí stavební nebo montážní údržba. Součástí stavebních a montážních prací jsou konstrukce, materiály, stroje a zařízení, které se do stavby zabudují nebo zamontují.
....
Bylo uvedeno:
Novostavba pro sociální bydlení = 9 %, ostatní = 19 %.
Nikdo netvrdil, že všechny byty a RD budou v 19 % sazbě.
V § 48a je uvedeno:
4) Stavbami pro sociální bydlení se rozumí
a) byt pro sociální bydlení,
b) rodinný dům pro sociální bydlení,
c) bytový dům pro sociální bydlení,
atd...
5) Bytem pro sociální bydlení se rozumí byt, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 120 m2. Celkovou podlahovou plochou bytu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností bytu, včetně místností, které tvoří příslušenství bytu. Do celkové podlahové plochy bytu pro sociální bydlení se nezapočítává podíl na společných částech domu.
(6) Rodinným domem pro sociální bydlení se rozumí rodinný dům, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m2. Celkovou podlahovou plochou rodinného domu pro sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech místností rodinného domu.
>>
>>>>
>>>
>>>Tak to je mi Vás líto. My i nadále budeme účtovat
>>>nové
>>>byty a domy, které splňují metráž s 9%. Vy si je
>>>klidně dělejte s 19% :-))
>>
>>Nemůžu si pomoct, je mi Vás líto, tak jsem Vám to
>>dohledal:
>>Zákon o DPH
>>§ 48 Sazby daně u bytové výstavby
>>Při poskytnutí stavebních a montážních prací
>>spojených
>>se změnou dokončené stavby bytového domu.....
>>k tomu je třeba si přečíst:
>>Informace k uplatňování zákona o DPH u výstavby po
>>1.1.2008(česká daňová správa)
>>
- >>A. Základní pojmy
>>
>>Stavebními a montážními pracemi se pro účely této
>>informace rozumí práce při výstavbě nových staveb,
>>bytů a
>>nebytových prostor a práce při jejich rekonstrukcích,
>>modernizacích, rozšířeních, stavebních úpravách a
>>opravách. Opravou se také rozumí stavební nebo
>>montážní
>>údržba. Součástí stavebních a montážních prací jsou
>>konstrukce, materiály, stroje a zařízení, které se do
>>stavby zabudují nebo zamontují.
>>....
>Bylo uvedeno:
>Novostavba pro sociální bydlení = 9 %, ostatní = 19 %.
>
>Nikdo netvrdil, že všechny byty a RD budou v 19 %
>sazbě.
>
>V § 48a je uvedeno:
>4) Stavbami pro sociální bydlení se rozumí
>a) byt pro sociální bydlení,
>b) rodinný dům pro sociální bydlení,
>c) bytový dům pro sociální bydlení,
>atd...
>5) m2. Celkovou podlahovou plochou rodinného domu pro
>sociální bydlení se rozumí součet podlahových ploch všech
>místností rodinného domu.
To je zvláštní, jak se anonym a petrda přou a útočí na sebe a myslí oba úplně totéž - anonym : nové sociální byty sazba 9%
petrda "nové byty, které splňují metráž (=kriterium pro sociální byty) účtuji 9%
Jenom bych doplnila, že se snížená sazba 9 % vztahuje i na nástavby,přístavby a stavební úpravy bytových domů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.