Re: Jednatel - Dohoda o provedení práce
ano. resim tak odmenu vsech jednatelu. jednou rocne. - 15% dan. tod vse. za praci jednatele. pak maji jeste normalni smlouvu jako kazdy zamestnanec jako treba reditel.
mam jednatele kteri maji treba 10 firem. odvadet na vsech soc. + zdr. by bylo fakt uz vrazedny.
ano. za vykon funkce jednatele vyplacim na DPP. dam priklad.
stavebni firma si zaklada na jednotlive akce s.r.o. pointa je takova. ze je kraaasne videt ziskovot. kdyz se jedna o akce za cca nekolik desitek milionu. lepe se to hlida, uctuje, atd. atd. ma to i danove vyhody. ale nebudu tu radit. ;o) vlastni know how.
takze mam dva jednatele a ty jedna v cca triceti firmach. z toho treba dvacet firem ceka na akce. tj. za rok maji 10000 naklady a 0 trzby.
vy by jste ve vsech firmach za jednoho a toho sameho jednatele odvadela soc. + zdr. + dan? nebo je tam rovnou prihlasila jako zamestnance. tj. i firmu zaregistrovala? kontroly, prehledy, ... rekl bych ze to by byl nesmysl. ale odmenu za to ze jsou jednatele a firmu "hlidaji" tj. aby podaval priznani, aby se prejmenovala v rejstriku, aby .... mit dle vykladu musi. takze z meho pohledu 30 x dohoda.
>>>ano. za vykon funkce jednatele vyplacim na DPP. dam
>>>priklad.
>>>stavebni firma si zaklada na jednotlive akce s.r.o.
>>>pointa je takova. ze je kraaasne videt ziskovot. kdyz
>>>se
>>>jedna o akce za cca nekolik desitek milionu. lepe se
>>>to hlida, uctuje, atd. atd. ma to i danove vyhody.
>>>ale
>>>nebudu tu radit. ;o) vlastni know how.
>>>takze mam dva jednatele a ty jedna v cca triceti
>>>firmach. z toho treba dvacet firem ceka na akce. tj.
>>>za rok
>>>maji 10000 naklady a 0 trzby.
>>>vy by jste ve vsech firmach za jednoho a toho sameho
>>>jednatele odvadela soc. + zdr. + dan? nebo je tam
>>>rovnou prihlasila jako zamestnance. tj. i firmu
>>>zaregistrovala? kontroly, prehledy, ... rekl bych ze
>>>to by byl
>>>nesmysl. ale odmenu za to ze jsou jednatele a firmu
>>>"hlidaji" tj. aby podaval priznani, aby se
>>>prejmenovala v
>>>rejstriku, aby .... mit dle vykladu musi. takze z
>>>meho
>>>pohledu 30 x dohoda.
>>
>>Moc jsem z toho Vašeho vysvětlení nepochopil, ale
>>pokud skutečně za výkon funkce jednatele vyplácíte
>>odměnu
>>na základě DPP, tak je to totálně špatně. Na výkon
>>této funkce nesmí být uzavřen pracovněprávní vztah,
>>ale
>>smlouva o výkonu funkce dle § 66 obch.zák.
>Dotaz: podle §6,odst.1, pís.b. jsou přímy ze závislé
>čin. příjmy za práci jednatelů, tak proč nelze na tento
>příjem uzavřít DPP? Prosím o vysvětlení.
>
>hledejte tady v historii, stokrát bylo diskutováno- platí obch.zák. § 66, pr.právní vztah-což je i DPP nelze. O příjmech nemohu nic uvádět, protože do toho nedělám.
Jednatel nemůže mít DPP na výkon funkce jednatele. Je to mnohokrát judikováno NSS a jinými soudy, sám jsem to sem již několikrát psal.
To Alesovo "vlastni know how" rozhodně nedoporučuji aplikovat.
Patrně se dopouští trestného činu a ještě se tím chlubí!
Hezký den!
>>Jednatel nemůže mít DPP na výkon funkce jednatele. Je
>>to mnohokrát judikováno NSS a jinými soudy, sám jsem
>>to sem již několikrát psal.
>>
>>To Alesovo "vlastni know how" rozhodně nedoporučuji
>>aplikovat.
>>
>>Patrně se dopouští trestného činu a ještě se tím
>>chlubí!
>>
>>Hezký den!
>A prosím Pavle, může si vyplacet náhrady za benzín a
>základní náhradu, když nebude brát odměnu jako
>jednatel?
Ne, resp. může, ale bude se to danit jako mzda. Pokud jednatel/společník nemá odměnu, není považován za "daňového" zaměstnance a to co dostane bude považováno za předmět daně, protože nejde použít § 6/7/a ZDP.
Nicméně výše odměny není nikým předepsána, může být libovolně malá.
Jednatel/společník neplatí nemocenské (§5 z. 187/2006 Sb.)
Jednatel/společník je důchodově pojištěn pouze v měsících, kdy dosáhne 5 900 Kč (§ 5/1/w a § 8/2 z. 155/1995 Sb.)
Jednatel/společník platí zdravotní daň (§5/a z. 48/1997 Sb.)
Pokud tedy bude uzavřena s jednatelem dohoda o výkonu funkce, jak tu radí pája, (na jehož informace je daleko větší spoleh než na aleše2) ve které bude stanoveno, že odměna je jednou ročně a nižší než 5900 Kč, tak se neplatí sociální daň, jen daň zdravotní a daň z příjmů. Pokud bude ve smlouvě dohodnuto, že jednatel má i nárok na náhradu cestovních výdajů, tak jsou cestovní výdaje u zaměstnavatele daňové podle § 24 a u jednatele nejsou předmětem daně podle § 6/7/a ZDP.
Obecná rada: Osobně důvěřuji radě, kterou si po uvedení příslušných § mohu sám prověřit. Ale můžete i postupovat podle aleše2. Doměrek od FÚ, zdrávky a sociálky Vás asi nemine a státní rozpočet příjmy potřebuje. :-))
Hezký den!
rovnou prihlasila jako zamestnance. tj. i firmu
>>>>>>zaregistrovala? kontroly, prehledy, ... rekl bych ze
>>>>>>to by byl
>>>>>>nesmysl. ale odmenu za to ze jsou jednatele a firmu
>>>>>>"hlidaji" tj. aby podaval priznani, aby se
>>>>>>prejmenovala v
>>>>>>rejstriku, aby .... mit dle vykladu musi. takze z
>>>>>>meho
>>>>>>pohledu 30 x dohoda.
>>>>>
>>>>>Moc jsem z toho Vašeho vysvětlení nepochopil, ale
>>>>>pokud skutečně za výkon funkce jednatele vyplácíte
>>>>>odměnu
>>>>>na základě DPP, tak je to totálně špatně. Na výkon
>>>>>této funkce nesmí být uzavřen pracovněprávní vztah,
>>>>>ale
>>>>>smlouva o výkonu funkce dle § 66 obch.zák.
>>>>Dotaz: podle §6,odst.1, pís.b. jsou přímy ze závislé
>>>>čin. příjmy za práci jednatelů, tak proč nelze na
>>>>tento
>>>>příjem uzavřít DPP? Prosím o vysvětlení.
>>>>
>>Jednatel nemůže mít DPP na výkon funkce jednatele. Je
>>to mnohokrát judikováno NSS a jinými soudy, sám jsem
>>to sem již několikrát psal.
>>
>>To Alesovo "vlastni know how" rozhodně nedoporučuji
>>aplikovat.
>>
>>Patrně se dopouští trestného činu a ještě se tím
>>chlubí!
>>
>>Hezký den!
>A prosím Pavle, může si vyplacet náhrady za benzín a
>základní náhradu, když nebude brát odměnu jako
>jednatel?
Ano, ale musí to být uvedeno v jeho smlouvě o výkonu funkce nebo ve stanovách, případ. ve spol.smlouvě, nebo schváleno VH. Prostě musí být doloženo, že to souvisí s výkonem funkce a že to má schváleno firmou. Tak mi to alespoˇn nedávno vysvětloval daň.poradce. Není to vázáno na vyplácení jakékoliv adměny za výkon funkce jednatele.
Jsem taky rád, že se ozval někdo další a vyjádřil se k Alešově experimentu.
Pájo, většinou s Vámi souhlasím a proto na Vaše příspěvky nereaguji.
Zde mám jiný názor. Pokud nebude odměna, libovolně malá, nebude jednatel podle § 6/2 zaměstnanec. Pokud nebude jednatel zaměstnanec, nelze využít § 6/7/a. Pokud nelze využít § 6/7/a tak máme jednatele, který má příjem podle § 6/1/d (nikoliv § 6/1/b) a ten musí zdanit.
Sice se tím stane zaměstnancem podle § 6/2, ale abych se vyhnul tomuto kolečku, které nevím jak by posoudil FÚ, doporučuji dát jednateli libovolně malou odměnu a dohodnout náhradu cestovních výdajů ve smlouvě o výkonu funkce. A je vystaráno.
Hezký den!
Dobrý den,
právě čtu tuto diskusi a chtěla bych se p. Pavle zeptat, jestli jsem dobře rozuměla:
v naší firmě je společník-jednatel, má sepsánu mandátní smlouvu a bere měsíční odměnu. Ve smlouvě má zakotvenu možnost náhrady cestovních výdajů.Zároveň je i zaměstnanec na pracovní smlouvu a bere mzdu. A teď dotaz: Pokud jsou dny, kdy vyloženě pouze jedná, píše si cesťák (stravné + náhrady za soukromé vozidlo), který si připočítává k odměně jednatele. (má klasickou výplatní pásku) Je tento cesťák tedy pro zaměstnavatele daňově uznatelný a jednatel z něho také nic neplatí jako je to u zaměstnanců?
Paragrafy jsem uváděl, ale pro jistotu znovu:
Podle § 6/2 se stane jadnatel pobírající odměnu "daňovým" zaměstnancem.
Podle § 6/7/a nejsou cestovní náhrady zaměstnanců předmětem daně.
Podle § 24/2/k se jedná o daňový výdaj.
Paragrafy prosím ověřit, zachovat se podle nich a nevěřit blábolům bez uvedení argumentů. :-))
Hezký den!
Jeste se vratim k tomuto tematu. Jiz jsem se docetl ze je to spatne, ale nejhorsi na tom je, ze jsem tu formu odmen jednatelu, kteri maji mnoho s.r.o. a za svoji cinnost odmenovani byt musi, jsem dostal na skoleni na dan z prijmu a zdravotni pojisteni od ministerskych pracovniku, kteri pripravuji novely.
co mam tedy delat, kdyz jeden clovek je jednatelem treba ve 30 s.r.o?
jestli se ptate proc v tolika, tak duvod to ma. vetsinou je v nich cca tak do dvou let. pak je s.r.o. prodano. do te doby opravdu podepisuje a funguje jako jednatel.
Ale já jsem tento týden četla článek z Verlagu a tam píší něco o tom, že odborná veřejnost je na dva tábory a jeden tvrdí cestovní náhrady jednatele s odměnou a druhý bez odměny. Bohužel také jsem loni měla s.r.o., kde mi přinesl jednatel hovové účetnictví a předložil mně to včetně svých cesťáků a pracuje bez odměny, tak jsem tu to napsala alespoň do vnitřních předpisů. Nešlo mu to vysvětlit, že by bylo lepší dát nějakou odměnu, ale bylo by to pro něj mnoho práce - přihlášení k dani ze závislé činnosti a na konci roku vyúčtování a pak ještě případné přihlášky na sociální a zdravotní. Tak jsem to nechala pouze ve vnitřních předpisech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.