Re: příznání k dani z příjmů FO
Podle údajů, které jste uvedla, jste povinna podat daňové přiznání. Příjmy z ÚP se do něho nezahrnují. Do formuláře DP sečtete všechny příjmy z Potvrzení, zjistíte daňový základ , nemáte-li odpočty ( např. životní, penzijní pojištění, úroky ze stav.spoření, dar- položky, které snižují základ daně) , vypočtete roční daň , na kterou použijete rcelou roční slevu na opoplatníka (24840) , zúčtujete se sraženými zálohami ( na Potvrzeních) a zjistíte, kolik máte doplácet nebo kolik Vám bude FÚ vráceno.
Dobře, uvedu tedy modelovou situaci:
Dílcí základ daně: 137588,-
úhrn přijmů od všech tří zaměstnavatelů: 101918,-
úhrn pojistného - platí zaměstnavatel: 35670,-
15% z 137588,- je 20625,- (daň)
odpočty - 0 kč
sleva poplatníka je 24840,-
sražené zálohy na potvrzení jsou: 10005,-kč
Jak zjistím jestli doplácím, nebo mi vrací? Děti neuplaťnuji, manžela také ne.
Ano, přijmy byly jen ze zaměstnání. Zkoušela jsem zadat údaje viz výše na internet. formuláři, kde mi vyšlo , že FÚ by měl vrátit 10005,- Kč (to jsou sražené zálohy). Zdá se mi to jako blbost. Kolik tedy budou vracet? Potřebuji vyplnit to prohlášení i s částkou? Nebo si to FÚ vypočítá sám? Děkuji předem za odpověď.
FÚ nic samo nedopočítá, pokud nenapíšete na 4.stranu, že chcete peníze vrátit, buď na svůj účet nebo na svoji adresu, tak Vám nic nevrátí (peníze nechají na FÚ pro případné budoucí Vaše dluhy, kdybyste je tam měla)
proč si o tu částku nechcete požádat? Nemusíte, ale je to hloupost, ne?
Tak sem hoďte skutečná čísla ze všech potvrzení o zd. příjmech a sečtem to. Psala jste, že jste v některých měsících nepodepsala prohlášení a tudíž Vám zaměstnavatel v těchto měsících zaměstnavatel neuplatnil slevu na poplatníka. Pokud v těchto měsících byl hrubý příjem vyšší než 5000 Kč, tak Vám z těchto příjmů byla sražená zálohová daň a nebyla odečtena sleva na poplatníka. Teď v přiznání se dají všechny příjmy, které byly daněné zálohovou daní, dohromady a z vypočtené daně se uplatní celoroční sleva na poplatníka, takže logicky vyjde přeplatek, který Vám FÚ na žádost vrátí.
V roce 2008 jsem pracovala u 3 zaměstanavatelů. v
měsíci 1,2,3,6,8,9,10,11,12/ 2008, v měsících 4,5,7
jsem byla na ÚP.
Mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé
činnosti ..
- potvrzení, že poplatník podepsal prohlášení mám za
06/2008 a 08-12/2008.
- potvrzení, že poplatních nepodepsal prohlášení se
vztahuje na 01-03/2008
Když sečtu všechny přijmy za rok 2008 z těchto potvrzení od těchto 3 zaměstnavatelů, vychází mi to následovně..
Dílcí základ daně: 137588,-
úhrn přijmů od všech tří zaměstnavatelů: 101918,-
úhrn pojistného - platí zaměstnavatel: 35670,-
15% z 137588,- je 20625,- (daň)
odpočty - 0 kč
sleva poplatníka je 24840,-
sražené zálohy na potvrzeních jsou: 10005,-kč
>>Tak sem hoďte skutečná čísla ze všech potvrzení o zd.
>>příjmech a sečtem to. Psala jste, že jste v některých
>>měsících nepodepsala prohlášení a tudíž Vám
>>zaměstnavatel v těchto měsících zaměstnavatel
>>neuplatnil slevu
>>na poplatníka. Pokud v těchto měsících byl hrubý
>>příjem
>>vyšší než 5000 Kč, tak Vám z těchto příjmů byla
>>sražená zálohová daň a nebyla odečtena sleva na
>>poplatníka.
>>Teď v přiznání se dají všechny příjmy, které byly
>>daněné zálohovou daní, dohromady a z vypočtené daně
>>se
>>uplatní celoroční sleva na poplatníka, takže logicky
>>vyjde přeplatek, který Vám FÚ na žádost vrátí.
>
>V roce 2008 jsem pracovala u 3 zaměstanavatelů. v
>měsíci 1,2,3,6,8,9,10,11,12/ 2008, v měsících 4,5,7
>jsem byla na ÚP.
>Mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé
>činnosti ..
>- potvrzení, že poplatník podepsal prohlášení mám za
>06/2008 a 08-12/2008.
>- potvrzení, že poplatních nepodepsal prohlášení se
>vztahuje na 01-03/2008
>Když sečtu všechny přijmy za rok 2008 z těchto
>potvrzení od těchto 3 zaměstnavatelů, vychází mi to
>následovně..
>
>Dílcí základ daně: 137588,-
>úhrn přijmů od všech tří zaměstnavatelů: 101918,-
>úhrn pojistného - platí zaměstnavatel: 35670,-
>15% z 137588,- je 20625,- (daň)
>odpočty - 0 kč
>sleva poplatníka je 24840,-
>sražené zálohy na potvrzeních jsou: 10005,-kč
Tak pokud jste všechno sečetla správně, tak je výsledek správný a FÚ Vám vrátí 10005 Kč. Na 4. straně daňového přiznání požádáte buď poslání této částky na účet nebo v hotovosti.
>
Sama píšete, že na potvrzení za měsíce 1 -3 máte, že jste nepodepsala prohlášení. Pokud jste ho nepodepsala, tak Vám nebyla uplatňována sleva na poplatníka (proč jste ho nepodepsala, to nevím). Navíc jste byla pár měsíců na ÚP a v těchto měsících Vám tedy také nebyla uplatňována sleva na poplatníka (protože jste neměla zdanitelný příjem). Takže za celý rok Vám byla sleva na poplatníka uplatněna jen v měsících 6/08 a 8-12/08, tj. 6 x 2070 Kč. A teď, po součtu všech příjmů, je možnost uplatnit celoroční slevu na poplatníka, tj. 12 x 2070 = 24840 Kč. Takže se Vám vypočítaná daň sníží a Vám to vychází tak, že by Vám měly být vrácené všechny sražené daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.