Re: Student-podnikání-PHM-PROSÍM pomozte
Benzín rozhodně neuplatníte u auta, které není v podnikání.
Pokud bylo Vaše dojíždění z místa podnikání za prací ( ne do provozovny ) tak lze uplatnit náklady na spotřebované PHM.
Pozor, nejste zaměstnancem.
Výdaje za spotřebované pohonné hmoty lze stanovit pomocí jejich průměrných cen uplatňovaných v uplynulém roce hlavními prodejci. Tuto možnost však mohou využít pouze podnikatelé. Průměrné ceny vyhlašuje na základě zmocnění § 24 odst. 2 písm. k) bodu 3 zákona o daních z příjmů MF v pokynech řady D .
Jsem OSVČ-podnikatel,student,podnikal jsem pouze v letních měsících.Z bydliště ( tedy sídla podnikání) jsem dojížděl do pronajaté provozovny.Auto jsem měl půjčené od rodičů.Mám 3 doklady za PHM, mohu je tedy použít aniž bych psal knihu jízd nebo vyúčtování CP a platil silniční daň ?
Děkuji.
Jakmile použijete auto k podnikání musíte psát knihu jízd a silniční daň zaplatit. Pokud jste OSVČ zak jste jím do přerušení nebo ukončení činnosti, ne jen přes léto. Pokud jste měl provozovnu jako místo podnikání, tak si myslím, že cesta do "práce" není služební cesta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.