Re: Nedokončená výroba-nevyfakturovaná
Já se s dovolením připojím, mám podobný problém, ale asi 10 let starý, také dědictví. Mně na 121 také zůstala pěkná sumička, a nevím, co s tím. Firma stavěla a nefakturovala. Po nějaké - krátké době se ve zlém rozešla s odběratelem a nedok. výroba si tam vesele visí - nikdy už vyfakturovaná nebude, prosím o radu.
Nedokončená výroba je zásoba jako každý jiný materiál a musí se v rámci účetní závěrky inventarizovat. Tak jako ve skladu materiálu zjistíte nepotřebný materiál a zlikvidujete ho, tak při inventarizaci NV vyhotovíte zápis, že zakázka nebyla dokončena a nebude fakturována (třeba z důvodu nedosažení dohody o odběratelem nebo tak něco). Toto podepíše osoba odpovědná a vy můžete zakázku odepsat bez fakturace do nákladů. Od r.2008 umožňuje zákon o dani z příjmu odepsat do nákladů nepotřebné zásoby.
Materiál nakoupen, pak prodán (výdejky nelze dohledat) faktura nevystavena ale materiál zaplacen a Vám to visí na 121 jako nedokončená výroba.
To je asi na dost dlouhý povídání. Pokud máte zájem o moje rozumy napište na buben@unet.cz - něco možná vymyslím.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.