Re: překážky v práci
Pokud již prac. poměr na dobu určitou skončil (tedy uplynul), tak už těžko může mít nějaký nárok na volno, když už není zaměstnancem. Zřejmě máte na mysli situaci, kdy má prac. poměr na dobu určitou (např. do 30.4.) - zda má nárok na volno na hledání zaměstnání. Jeden názor říká, že nemá, jiný názor říká, že má, protože v příloze k nařízení vlády 590/2006 se píše, že má nárok na volno... před skončením zaměstnání, přičemž skončením zaměstnání může být myšleno i skončení zaměstnání v důsledku doby určité. Každopádně by šlo o volno bez náhrady mzdy. Stejně tak pokud dá výpověď zaměstnanec sám. Volno s náhradou mzdy se poskytuje jen pokud zaměstnanec výpověď dostane z organizačních důvodů (tj. nadbytečnost, rušení nebo přestěhování organizace). Volno na hledání zaměstnání (ať již s náhradou nebo bez náhrady) se poskytuje na dobu nezbytně nutnou (tj. třeba jen na 1 hodinu, pokud ho hledal hodinu), nejvýše 1 půlden v týdnu po dobu 2 měsíců. Je to volno vyloženě na hledání nového zaměstnání, takže zaměstnavatel může vyžadovat, od kdy do kdy to zaměstnání pracovník hledal. Se souhlasem zaměstnavatele lze to volno slučovat, např. na celý den 1x za 2 týdny. V případě okamžitého zrušení není co řešit - prac. poměr končí okamžitě, takže tam na žádné volno není prostor.
mám takový případ,kdy za-nci končí PP na dobu určitou k 31.3.2009 takže PP ještě vlastně neskončil,ale skončí z důvodu,že uplyne doba určitá.on vyčerpal dovolenou a ptal se zda má nárok na volno na vyhledání nového zaměstnání. děkuji za vyčerpávající odpověď:-)))
já tedy nevím, vy máte názor,že by mohl mít ten nárok a jiné mzdovky zase říkají,že nárok není v době,kdy je PP na dobu určitou.Ze strany zaměstnavatele na základě § 52 ZP určitě nárok na vyhledání zaměstnání je,ale v tomto případě já váhám.pokud ano,tak jistě,že bez náhrady mzdy, ale za-nec se pravděpodobně informoval z důvodu,že by měl ten půlden zaplacen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.